Na 600 jaar zegt Lede vaarwel tegen processie

De Mariaprocessie in Lede gaat volledig veranderen. Na 600 jaar zal er geen stoet meer door de straten trekken van Lede, maar komt er een openluchtspektakel op de Grote Markt.

Sinds 1414 trekt de Mariaprocessie door Lede, maar nu is het tijd voor een grote verandering : "Op 600 jaar zijn heel wat processies in Vlaanderen veranderd", zegt de regisseur van het evenement Marc Boon. "Maar de groep trouwe aanhangers wordt alsmaar dunner. Nu is het tijd om er een nieuwe flair in te steken. We gaan van een stoet naar een multimediaal openluchtspektakel dat op 5 mei 2019 zal plaatsvinden op de Grote Markt van Lede."

Geen processie, wel spektakel

Vroeger zaten de mensen bij wijze van spreken aan hun gevel te wachten wanneer de stoet zou langskomen, over een jaar zitten ze op tribunes te kijken naar een show: "De Sint-Martinuskerk zal op de achtergrond van het schouwspel schitteren en we bouwen ook een verhaallijn op met elementen van de oorspronkelijke processie. Die elementen zullen ondersteund worden met theater, technische hoogstandjes, lichteffecten, geluidsband... Een bekende acteur zal het verhaal van de processie brengen. De mensen zullen hem zeker herkennen. Er zullen ook 250 andere acteurs en figuranten ingeschakeld worden."

Meest gelezen