Nieuwe hoogtechnologische atletiekpiste in Aalst

Aalst krijgt een nieuw atletiekgebouw. De honderden kinderen en volwassenen die wekelijks komen lopen in Olsbroek hebben door het nieuwe sportcomplex meer comfort. En de twee Aalsterse atletiekclubs kunnen er hun onderkomen hebben. De kostprijs van het complex doet sommigen wel steigeren.

Ruim een half miljoen heeft het splinternieuwe atletiekgebouw gekost. Volgens oppositiepartij Open VLD heeft de stad geld verkwist, ook al was de vernieuwing wel degelijk nodig. Het gebouw is even groot als het vorige, heeft 2.320 euro per vierkante meter gekost en heeft zelfs geen douches. Met het budgetoverschot hadden bijvoorbeeld de vele kunstgrasvelden aangepakt kunnen worden.

Maar volgens sportschepen Uyttersprot was het vorige gebouw rot en stond het op heel zwakke funderingen. Het was ook gelegen naast een park, waardoor er strenge stedenbouwkundige normen gelden. Het nieuwe gebouw is volgens Uyttersprot een win-winsituatie: iedereen kan het huren en de provincie betaalde zowat 60.000 euro voor de piste.

In het opvallend gestreepte gebouw aan de Frans Blanckaertdreef gaan onder meer atletiekmeetings, opleidingen en training- en nabesprekingen plaatsvinden. Er zijn individuele lockers voor de sporters, naast berging voor sportmateriaal van de atletiekclubs Atletiek Land van Aalst en Eendracht Aalst, sanitair, een wedstrijdsecretariaat en een polyvalente zaal. Ook andere verenigingen en scholen kunnen de piste en het gebouw huren, mét materiaal zoals horden en standen. 

De hoogtechnologische piste was al een voordeel voor de toekomst. Dat zegt Geert Verdoodt van Atletiek Land van Aalst of ALVA: in de achtbaanspiste zijn de nieuwste technologieën verwerkt, en die zijn voor de competitielopers wel van belang: met het smart-track systeem kunnen veel data verzameld worden van hoe de atleten lopen, zodat ze hun training kunnen aanpassen om hun prestaties te verbeteren, zegt Verdoodt nog.

Meest gelezen