Ondanks witte kassa en flexi-jobs: nog steeds evenveel horecazaken betrapt op zwartwerk

In 2017 werden 43 procent van de horecazaken betrapt op zwartwerk. De cijfers zijn gelijkaardig met 2016 en 2015. De cijfers staan in De Standaard en zijn bevestigd aan VRT NWS. Het aantal horecazaken dat tegen de lamp loopt is amper gedaald, ondanks de invoering van de witte kassa en de flexi-jobs: twee systemen die zwartwerk in de horeca moesten tegengaan. Volgens staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open VLD) is er wel degelijk een "verwitting" bezig van de sector. De cijfers blijven volgens hem gelijk omdat de inspectiediensten zeer gericht controleren.

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Siod) voert ongeveer 3.500 controles uit per jaar in de horecasector. Al drie jaar worden bij die controles ongeveer evenveel mensen betrapt op zwartwerk, vorig jaar was dat 43 procent.

Dat is opvallend, want de federale regering heeft heel wat maatregelen ingevoerd om zwartwerk tegen te gaan. De witte kassa die alles registreert zou het onmogelijk moeten maken om te sjoemelen, en dankzij flexi-jobs is het voor horecazaken veel goedkoper geworden om personeel (volgens het boekje) aan te werven. Maar op het eerste zicht lijken die maatregelen weinig effect te hebben.

Door zeer gerichte controles is de pakkans veel groter. Er is wel degelijk een "verwitting" van de sector bezig.

Philippe De Backer, Open VLD

Volgens staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer is er wel degelijk een "verwitting" van de sector aan de gang. "Door gerichte controles is de pakkans veel groter", aldus De Backer. "Men gaat controleren in zaken waar el een vermoeden van fraude is." Zo kunnen de diensten bijvoorbeeld zien in welke horecazaken nog geen witte kassa gebruikt wordt, die komen makkelijke op de radar van de sociale inspectie. 

Meest gelezen