Videospeler inladen...

Pedro Brugada, de wereldvermaarde hartspecialist, op de Oostendse Open VLD-lijst

In Oostende heeft de Open VLD met lijsttrekker Bart Tommelein de lijst voorgesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen. Een opvallende naam is die van Pedro Brugada. De 65-jarige topcardioloog met Catalaanse roots verwierf wereldfaam binnen zijn vakgebied. 

Pedro Brugada kwam 6 jaar geleden al op voor de Open VLD in de Oost-Vlaamse gemeente Lede. Nu verhuist hij dus naar Oostende, waar hij de 29e plaats krijgt op de lijst van de liberalen.  Lijsttrekker Bart Tommelein is ambitieus: "Samen met dit energieke team ga ik graag de strijd om de stem van de kiezer aan. Ik ben ervan overtuigd dat we met onze aanpak het bestuur van onze stad, de Oostendenaar en Oostende zelf kunnen versterken".

Brugada werd geboren in de Spaanse stad Gerona, in de deelstaat Catalonië. De Catalaanse kwestie ligt de hartspecialist dan ook na aan het hart. Zelf is hij geen voorstander van separatisme. "Hadden de Spanjaarden het referendum op een normale manier laten doorgaan, dan weet ik zeker dat de Catalaanse onafhankelijkheid nooit was uitgeroepen. Wat er nu gebeurt, is gewoon irrationeel", zei Brugada enkele weken na het onafhankelijkheidsreferendum in oktober vorig jaar.  Hij maakte zich toen ook erg druk over het stilzwijgen van de Europese leiders.

Het Brugada-syndroom

Topdokter Pedro Brugada ontdekte samen met zijn twee broers - die ook cardioloog zijn - het "Brugada-syndroom", een erfelijke hartziekte die een acute hartdood kan veroorzaken.

Het is door zijn job dat Brugada op zijn 38e in ons land belandde. Eerst was hij vanuit Spanje naar de Nederlandse stad Maastricht geëmigreerd, waar hij zich kon specialiseren in de elektriciteit van het hart. Brugada sprak op dat moment geen woord Nederlands. In de jaren 90 trok hij naar Aalst om daar het eerste ritmestoornissencentrum in België op te richten.

In Aalst bouwde hij een internationale reputatie op als hoofd van de hartafdeling van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis, waar koning Albert destijds een operatie onderging. Momenteel is Brugada verbonden aan het UZ Brussel. Dokter Brugada is nooit meer naar Spanje teruggekeerd. "Ik heb wel kansen gehad om terug te gaan, maar ik was goed bezig hier en ik vond het niet de moeite waard om terug te gaan."

Politiek

In zijn hoedanigheid van topdokter werd Pedro Brugada beroemd in Vlaanderen; Brugada heeft al verschillende topsporters begeleid en kwam onder meer in het Vier-programma "Topdokters". Als cardioloog heeft de man verschillende strijdpunten. Zo pleit hij, als ex-roker, voor een zeer strikt rookverbod en hardnekkige rokers zouden zelf moeten opdraaien voor hun medische kosten. Brugada wil ook een verplichte harttest voor kinderen.

In 2012 kreeg Pedro Brugada de Ebbenhouten Spoor, een prijs waarmee de N-VA verdienstelijke nieuwe Vlamingen in de bloemetjes wil zetten. 2012 was ook het jaar dat Brugada zich politiek engageerde, toen voor de Open VLD in de Oost-Vlaamse plaats Lede. Hij werd er ondervoorzitter van het OCMW. In de krant De Tijd deed Brugada vorig jaar nog een opmerkelijke politieke uitspraak. "Waarom zouden de Open VLD en de N-VA niet samenwerken, of zelfs fuseren? Dan verzacht je de scherpe kantjes van de N-VA, en maak je het programma van Open VLD iets harder."

Meest gelezen