AFP or licensors

Politieke gevangenen protesteren in Venezuela

Politieke dissidenten zijn in opstand gekomen in de gevangenis van Caracas, de hoofdstad van Venezuela. De onrust ontstond nadat één van hen zwaar toegetakeld werd. Met de opstand willen de gevangenen de wantoestanden in de Venezolaanse gevangenissen aanklagen en wijzen ze op de onrechtvaardigheid van het juridisch systeem. 

Er is voorlopig nog geen officiële informatie beschikbaar over wat er precies aan de hand is in "El Helicoide", het voormalige shoppingcenter in het centrum van Caracas, waar nu meer dan 300 politieke gevangenen vastzitten. Er zijn wel beelden van gedetineerden die protesteren in de gangen van de gevangenis. Die worden op sociale media verspreid. 

De bewakers bestreden de gevangenen met traangas. Toch zouden ze erin geslaagd zijn om de gevangenis gedeeltelijk onder controle te krijgen, zegt Patricia Ceballos. Haar man Daniel, ex-burgemeester van Táchira, is één van de politieke gevangenen in El Helicoide en werd vandaag bevrijd uit zijn isoleercel. "We eisen dat alle politieke gevangenen vrijgelaten worden. We zitten hier al jaren vast zonder eerlijk proces", zegt Daniel Ceballos vanuit de cel aan CNN. 

We eisen dat alle politieke gevangenen vrijgelaten worden.  We zitten hier al jaren vast zonder eerlijk proces

De gevangenen klagen vooral over onnodige vertragingen bij processen, waardoor hun eventuele vrijlating altijd maar uitgesteld wordt. Onder het bewind van Maduro is het rechtssysteem er niet beter op geworden. 

De Amerikaanse ambassade legt de verantwoordelijkheid voor de gevangenisopstand bij de Venezolaanse regering, "die direct verantwoordelijk is voor de veiligheid van de gevangenen". 

Meest gelezen