Jonas Hamers / ImageGlobe

Politiezone Polder eerste zone in West-Vlaanderen die AED's in combi's installeert

De politiezone Polder heeft op de politieraad groen licht gegeven voor de aanschaf van 4 AED-toestellen om in elke combi te plaatsen. Polder is, volgens gegevens die Kamerlid Koenraad Degroote opvroeg, de eerste politiezone in West-Vlaanderen die een AED in de combi plaatst.

Vorig jaar deed hij nog een oproep tijdens de week voor het hartritme om ook in West-Vlaanderen over te gaan tot het plaatsen van AED’s in combi’s. In andere provincies is dat al veel langer het geval. Zo heeft bijvoorbeeld de politiezone Limburg Regio Hoofdstad al sinds 2016 AED’s in 15 interventievoertuigen.

Met de aankoop wil de politie Polder zelf kunnen overgaan tot reanimatie als er nog gewacht moet worden op ambulances. “We zijn vaak sneller dan een ambulance ter plaatse en zo’n AED toestel verhoogt de overlevingskans drastisch”, zegt korpschef Johan Geeraert. “Ze worden geplaatst in de vier combi’s van de interventiepolitie. Dat zijn onze werkpaarden die bijvoorbeeld bij ongevallen snel ter plaatse zijn. We geloven echt dat die AED’s het verschil kunnen maken."

Al heel wat agenten kregen een maand geleden een vorming, de anderen krijgen binnenkort een sessie. Maar veel oefening is er niet nodig. Zo’n AED is erg gebruiksvriendelijk. Het toestel zegt zelf welke handeling je moet stellen.” De politie draagt de kosten voor de aanschaf zelf. Een AED kost een kleine 1.000 euro per stuk. In het hoofdcommissariaat van de politie in Diksmuide hangt al een AED tegen de muur.

Meest gelezen