News City verhuist naar Antwerpen: Bonte is boos, De Wever is blij

News City verhuist in 2019 van Vilvoorde naar Antwerpen. De nieuwsredacties van onder meer Het Laatste Nieuws, De Morgen, Humo, Dag Allemaal en VTM Nieuws zullen er gevestigd zijn. Burgemeester Hans Bonte (SP.A) van Vilvoorde is verontwaardigd, burgemeester Bart De Wever (N-VA) van Antwerpen is verheugd.

De Persgroep is uitgever van onder meer Humo, Het Laatste Nieuws en De Morgen. Medialaan overkoepelt onder meer de merken VTM, Q2, Qmusic en Joe. 

Beide mediagroepen kondigden midden maart aan dat alle redacties samensmelten onder de naam News City en samen onder één dak komen. Aangezien De Persgroep in Antwerpen een gloednieuwe hoofdzetel optrekt, werd de stad als belangrijkste kanshebber bestempeld.

De vakbonden en journalisten van beide bedrijven toonden zich echter sceptisch en ongerust over die plannen. "Brussel is toch het politieke en economische hart van België en de Europese Unie. Journalisten stellen zich vragen bij de mogelijke verhuizing naar Antwerpen. Hoe gaan zij vlot in Brussel geraken met al die files", luidde onder meer de kritiek.

VTM Nieuws wordt na de verhuizing dus vanuit Antwerpen uitgezonden. Kris Hoflack, directeur nieuws, noemt het een logische stap. "Zo is elke redactie, ieder met zijn eigenheid, direct verbonden met elkaar. We bekijken wel om een set te voorzien in Vilvoorde voor dringende interventies, maar de reguliere nieuwsuitzendingen gebeuren vanaf het najaar van 2019 vanuit onze studio in Antwerpen."

Peter Bossaert, de CEO die aan het hoofd stond van het strategisch team van het eengemaakte bedrijf, verliet eind april het bedrijf wegens een verschil in visie.

"Minst bereikbare plek van Vlaanderen"

Burgemeester Hans Bonte (SP.A) van Vilvoorde is verontwaardigd over de verhuizing. Hij zegt dat er een overleg aan de gang was en dat hij zich door de beslissing in snelheid gepakt voelt. "Een aantal weken geleden zijn al enkele ballonnetjes opgelaten", zegt hij.

"Ik vind geen enkel rationeel argument waarom men nieuwsredacties op de moeilijkst bereikbare plek van Vlaanderen bundelt. Antwerpen is ook ver van de logistiek ondersteunende bedrijven die vooral in Mechelen en Vilvoorde zitten. Ik neem aan dat ze vroeg of laat zullen inzien dat dit niet de beste keuze is."

"Mediahoofdstad van Vlaanderen"

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) van Antwerpen reageert dan weer verheugd op het nieuws. "Na de stevige poot van Mediahuis op Linkeroever zet New City Antwerpen op de kaart als de mediahoofdstad van Vlaanderen", zegt hij. 

"Voor de Kievitwijk betekent de komst van een bruisend nieuwscentrum een fantastische boost. Vanaf nu wordt het nieuws ook letterlijk in Antwerpen gemaakt."

Meest gelezen