Tom Lanoye schrijft Poëzieweekgeschenk 2019

Tom Lanoye schrijft het Poëzieweekgeschenk 2019. Het thema is "vrijheid". Lanoye schreef alvast het gedicht "Zonder handen, zonder tanden", dat ook het motto wordt van de Poëzieweek. 

Het eerste deel van dat gedicht luidt:

"Geen woord zo vrij als vrij | Het weert wat men verbiedt | Smetvrij, vetvrij. Kogelvrij |Maar wat is dan ‘gastvrij’? | (Ontdaan van vreemdelingenwaan?) | En vogelvrij: een doel, een straf? | Of een verzuchting op een graf? |“Hier ligt hij: Eindelijk vrij"."

De Poëzieweek start op donderdag 31 januari 2019 in Vlaanderen en Nederland met Gedichtendag. Tijdens de Poëzieweek krijgen de klanten van de boekhandel bij aankoop van 12,5 euro aan poëzie het Poëziegeschenk van Lanoye cadeau. 

Lanoye is vooral bekend van zijn romans. Zijn meest bekende titels zijn "Kartonnen dozen" en "Sprakeloos". In 1984 debuteerde hij als dichter met "In de piste".  In 2012 schreef hij het Boekenweekgeschenk "Heldere hemel". 

De Poëzieweek viert de vrijheid van 31 januari tot en met 6 februari 2019. "Vrijheid gaat over vrij zijn van bezetters maar ook over je vrij voelen als individu", klinkt het. "En hier vrij over kunnen denken. Poëzie is bij uitstek het genre om al deze vormen van vrijheid te bezingen.  In een gedicht is alles mogelijk. Een dichter kan in zijn gedachten en gedichten zijn wie hij wil zijn en zijn verbeelding laten spreken."

Meest gelezen