Video player inladen...

Tommelein over kernuitstap: "Wat De Wever doet, heeft een hoog Trumpgehalte"

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) noemt de uitspraken van Bart De Wever over kernenergie "trumpiaans". De Wever verklaart dat hij niet gelooft dat de kerncentrales in 2025 zullen sluiten, hoewel binnen de federale regering is afgesproken om dat te doen. "Dat zijn straffe uitspraken", aldus Tommelein. "Zeker als je bedenkt dat we dit besloten hebben binnen de Vlaamse regering, waar N-VA de minister-president levert". Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke is kritisch. "Wij zijn loyaal: afspraak is afspraak."

N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever doet enkele krasse uitspraken over het energiepact. Zo werd in de federale regering afgesproken, en ook bij wet goedgekeurd, dat de kerncentrales dicht moeten in 2025. "Maar ik denk niet dat dat zal gebeuren", aldus De Wever. "Ofwel stappen we op korte termijn uit kernenergie, ofwel stappen we uit de fossiele energie. De combinatie daarvan is niet mogelijk."

Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open VLD) is niet opgezet met de uitspraken van De Wever. "Je levert zélf de Vlaamse minister-president. Je neemt mee de beslissing in de federale regering. Dan is dit toch wel straf."

"We hebben gekozen voor hernieuwbare energie en we zitten op schema, we halen onze doelstellingen. Dat is misschien het verschil tussen Bart De Wever en mezelf: ik geloof in de toekomst. De Wever blijft hangen in het verleden."

De Wever verklaart dat er in België een gebrek is aan langetermijnvisie. "Als je een langetermijnvisie wil, dan moet je vooruit kijken. Als je dat wil doen, heb je een pact nodig."

Tommelein gaat N-VA hier niet op aanspreken in de Vlaamse regering. "We hebben op papier dat we een engagement hebben. Ik ga ervan uit dat alle partijen het engagement blijven nemen."

Beke: "De Wever neemt afstand van wat z'n eigen ministers hebben goedgekeurd"

CD&V-voorzitter Wouter Beke zegt dat het onverantwoord is om te blijven vasthouden aan nucleaire energie. "Aan nucleaire energie zijn veel risico's verbonden. Dit is niet de energie van de toekomst", aldus Beke. "We hebben met deze regering, inclusief N-VA, beslist om op zoek te gaan naar alternatieven. Ik stel vast dat de voorzitter van N-VA nu afstand neemt van wat zijn eigen ministers beslist hebben. Dat laat ik voor zijn rekening, maar afspraken zijn afspraken. Wij zijn een loyale partner en voeren akkoorden uit."

Afspraken zijn afspraken. Wij zijn een loyale partner en voeren akkoorden uit.

Wouter Beke, CD&V

De Wever denkt dat de bevoorradingszekerheid in het gedrang zou kunnen komen en dat energie te duur zou worden. "Daar zijn we allemaal bezorgd over", aldus Beke. "Daar maken we ook afspraken over in het energiepact. De verschillende ministers van Energie hebben de opdracht gekregen om de alternatieven concreet te maken."

Beke is burgemeester in de Limburgse gemeente Leopoldsburg. "Dat ligt naast Mol, waar nucelaire activiteiten zijn. De minister van Binnenlandse Zaken (Jan Jambon, N-VA, red.) heeft mij gevraagd om een infoavond te organiseren om de bevolking in te lichten over de nucelaire risico's. Dan kun je achteraf toch niet vertellen dat er een nulrisico is? Ik begrijp niet goed dat een burgemeester van een grote stad, die een nucleaire centrale heeft dicht bij de stad, daar zo makkelijk overheen gaat."

Meest gelezen