Videospeler inladen...

Ebola-uitbraak in Congolese miljoenenstad: "Een situatie waarvan we niet hoopten dat ze zou gebeuren"

In Congo is ebola uitgebroken in Mbandaka, een stad van één miljoen inwoners in het noordwesten van het land. De ziekte heeft zich dus verspreid van het platteland naar de stad, waardoor ze moelijker te bestrijden wordt. Volgens de Congolese regering is er daardoor "een nieuwe fase in de besmetting uitgebroken". Ook de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft zijn bezorgdheid geuit. Intussen zijn er al  23 mensen gestorven aan het dodelijke virus. 

In het noordwesten van Congo, in de stad Mbandaka, is een geval van het dodelijke virus ebola vastgesteld, dat bevestigt het WHO.  Dat het dodelijke virus opduikt in een stad met één miljoen inwoners betekent "een nieuwe fase" in de besmetting, zegt de Congolese minister van Gezondheid. Tot nu toe werden enkel in landelijk gebied ebolabesmettingen vastgesteld.

Eerdere uitbraken dit jaar

Volgens persbureau Reuters zouden al 23 mensen aan het dodelijke virus overleden zijn, 44 zouden besmet zijn. Begin mei meldde Congo dat ebola was uitgebroken in het noordwesten van het land, in onder meer de stad Bikoro. Nu er ook een uitbraak in Mbandanka wordt gemeld, zijn er drie zones getroffen meldt de overheid. Dat ebola zo'n grote stad treft baart de WHO zorgen. De WHO stuurt daarom tientallen experten naar de regio om de Congolese overheid te helpen. 

“Het is een situatie waarvan we niet hoopten dat het zou gebeuren”, zegt professor Johan Van Griensven van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen. 

Communicatie tussen afgelegen gebieden is vaak moeilijk, en kan mede verklaren dat de ebola-uitbraak sterker is uitgebreid 

Johan Van Griensven

“Toen de eerste informatie over ebola kwam was er zeer weinig bekend over de uitbraak. Het was dan ook erg moeilijk om voorspellingen te doen. Ondertussen weten we dat er toch een zekere vertraging in communicatie is geweest van de afgelegen terreinen naar de hoofdstad", aldus Van Griensven. 

"Communicatie tussen deze gebieden is vaak moeilijk, en dat kan mede verklaren dat de uitbraak sterker is uitgebreid en een grotere stad heeft kunnen bereiken.” In een grote stad met veel inwoners valt een uitbraak veel moeilijker te bestrijden. Bovendien ligt Mbandaka aan de Congo, een druk bevaren rivier, waardoor het virus zich nog makkelijker zou kunnen verspreiden. 

(Lees verder onder foto)

Archieffoto Congo
AFP or licensors

Experimentele vaccins uitdaging?

Volgende week zou men met de vaccinatie kunnen starten, meldt het Congolese ministerie van Gezondheid. De WHO heeft namelijk gisteren een eerste lading van 4000 vaccins naar Kinshasa gestuurd. Het is een experimenteel vaccin dat men gaat gebruiken, maar het bleek al effectief bij de eerdere grote ebola-uitbraak in West-Afrika.

“De vaccins zijn getest in Guinee en werkzaam gevonden. Ze mogen ingezet worden bij uitbraken, maar het moet wel onder studieprotocol geëvalueerd worden”, weet  Van Griensven.

Maar het experimentele vaccin moet bewaard worden tussen -60  en -80 graden Celsius tot wanneer men het effectief kan toedienen. Door de bepekte infrastructuur in Congo wordt het vaccin op een correcte manier bewaren dus een grote uitdaging. 

Waarom komt ebola steeds terug?

Omdat het virus blijft bestaan bij dieren en ook erg besmettelijk is. Het virus wordt onder andere gedragen door vleermuizen. Zij kunnen het virus dragen zonder te sterven. Er wordt verondersteld dat de vleermuizen ebola kunnen verspreiden over lange afstanden. Zij besmetten dan andere dieren die in bomen leven zoals apen.

Mensen krijgen het virus onder meer door het eten van besmet apenvlees, en dragen de ziekte op hun beurt over via hun zweet, urine, stoelgang, braaksel en sperma. Het virus veroorzaakt hoge koorts met interne en externe bloedingen, waarbij een hoog risico bestaat dat de patiënt overlijdt. 

11 300 doden bij grootste ebola-uitbraak

Tijdens de grootste ebola-uitbraak in West-Afrika, die twee jaar geleden eindigde, stierven 11 300 inwoners van Guinee, Liberia en Sierra Leone aan het virus. Ebola is in de jaren 70 ontdekt aan de Congolese rivier Ebola. Het is voor de negende keer dat het virus in Congo vastgesteld is. 

Credit: Science Source
Videospeler inladen...

Meest gelezen