Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Zuckerberg komt dinsdag al naar Europees Parlement

De topman van Facebook, Mark Zuckerberg, komt dinsdag naar ons land. Hij zal in het Europees Parlement in Brussel uitleg geven over het privacybeleid van zijn bedrijf. De vergadering zal plaatsvinden achter gesloten deuren en daar is Guy Verhofstadt, Europees fractievoorzitter van de Liberale Alliantie, niet tevreden mee. 

Zuckerberg zal in Brussel het Europees Parlement toespreken in een beperkte samenstelling en achter gesloten deuren. "Als dat zo is, dan kom ik niet", liet Verhofstadt weten op Twitter. In "De Ochtend", op Radio 1, gaf hij meer uitleg. "In een democratie moet alles transparant gebeuren. Zuckerbergs hoorzitting in het Amerikaans Nationaal Congres was toch ook openbaar?", klinkt het. 

Verhofstadt liet weten dat hij er alles aan zal doen om de hoorzitting op dinsdag publiek te maken. "De vergadering kan nog steeds beslissen om de zitting openbaar te houden. Enkele groepen zijn hier ook voorstander van", stelt hij. "Daarom zal ik aanwezig zijn bij de aanvang van de vergadering en zal ik proberen de deuren te openen. We kunnen het zelfs via een Facebook-live uitzenden."

Verdeling binnen het parlement

Volgens Verhofstadt zijn enkele groepen in het parlement voorstander van een gesloten zitting. "De christendemocraten van de Europese Volkspartij (EVP) hebben een alliantie gesloten met extreem-rechts en willen geen openbare zitting", beweert hij.

Ivo Belet, lid van de EVP, nuanceert en zegt dat dit uit de context gegrepen is."Wij kregen twee voorstellen van parlementsvoorzitter Antonio Tajani: ofwel komt Zuckerberg spreken in een kleine, gesloten vergadering, ofwel komt hij niet", aldus Belet. "Natuurlijk willen wij ook liever een openbare zitting, maar we kregen niet veel keuze." Van een alliantie met extreem-rechts is er volgens Belet absoluut geen sprake.

Ook Gerolf Annemans, lid van de radicaal-rechtse fractie in het Europees Parlement, ontkent de stelling van Verhofstadt: "Wij zijn niet tegen een openbare zitting en hebben daar geen afspraken over gemaakt met andere fracties." 

Facebook moet Europese regels respecteren

Op 25 mei wordt de nieuwe Europese regelgeving omtrent het beheer van persoonlijke gegevens van kracht. Ook Facebook, dat deels gevestigd is in Ierland, zal die strenge regelgeving moeten respecteren. Volgens Verhofstadt en Belet zullen vooral daarover vragen gesteld worden tijdens de hoorzitting op dinsdag.

"Zuckerberg moet beseffen dat er zware boetes verbonden zijn aan het niet naleven van die regels", aldus Belet. Ook Verhofstadt benadrukt het belang van die regelgeving: "Het grootste aandeel van de Facebook-gebruikers zijn EU-burgers. We moeten erop toezien dat Zuckerberg onze Europese regels niet naast zich neerlegt". 

Annemans daarentegen, zegt dat zijn fractie vooral vragen zal stellen over censuur en nepnieuws op Facebook. "Extreemrechts wordt regelmatig gecensureerd op sociale media. Dit is een ernstige zaak, waarover wij Zuckerberg zeker zullen aanspreken", klinkt het. 

"Komst van Zuckerberg zal weinig uitmaken"

Belet kijkt niet echt uit naar de komst van Zuckerberg. "Het is een gebrekkige formule. Er zal geen echt debat kunnen worden gevoerd en volgens mij zal zijn komst weinig uitmaken". Annemans is wel enthousiast: "Zuckerberg zal een assistent laten spreken in de bevoegde commissie voor Binnenlandse Zaken, waardoor een echt parlementair debat mogelijk zal zijn."

Meest gelezen