Stan Laurel

"Yanny" of "Laurel"? Dit is het verdict  

Het geluidsfragment "Yanny" versus "Laurel" is afgeleid van een opname van het woord "Laurel" ("Laurier") op een website met Engelse woordenschat. Dat schrijft Wired dat de oorsprong van de audiosplijtzwam heeft uitgespit.

"Yanny" of "Laurel"? De kans is groot dat u gisteren een aardig stukje over het inmiddels beruchte geluidsfragment hebt gediscussieerd met uw vrienden, familie of collega's. Wat uw hersenen ook hoorden, het gaat wel degelijk om een opname van het woord "Laurel" ("Laurier"). Dat is tenminste de conclusie van Wired dat zich op de zaak heeft gestort.

Volgens het Amerikaanse medium begon het verhaal op 11 mei toen ene Katie Hetzel van de Flowery Branch High School in Georgia haar cursus wereldliteratuur studeerde en op het woord "Laurel" botste. Dat gaf ze in op vocabulary.com, een website met Engelse woordenschat die ook geluidsopnames van woorden aanbiedt.

Toen Hetzel het woord "Laurel" afspeelde, hoorde ze echter "Yanny". Ze liet de opname aan haar klasgenoten horen die gemengd reageerden. Hierop plaatste ze het geluid op haar Instagramstory waar ene Fernando Castro het oppikte, een andere leerling in haar school.

Reddit

Castro nam de opname, schreef er een poll bij en plaatste die op zijn eigen Instagramstory. Een vriend van hem downloadde die opname met de bijhorende poll en postte die onder zijn alias RolandCamry op zijn beurt op Reddit, aldus Wired.

Van daaruit ging het geluid een eigen leven leiden. Eergisteren plukte onder anderen de zogenoemde "influencer" Cloe Feldman het van Reddit en zette ze het op haar Twitterpagina waarna het dak eraf ging.

Operazanger

De oorspronkelijke opname van het woord "Laurel" op vocabulary.com dateert van december 2007, schrijft Wired nog. Een (anonieme) operazanger uit New York sprak het woord toen samen met nog 36.000 andere woorden in om als audio op de website te plaatsen.

Hoewel het geluid dat viraal is gegaan technisch gezien een opname van "Laurel" is, is het toch mogelijk dat mensen "Yanny" horen. Dat heeft veel te maken met de slechte geluidskwaliteit en de verschillende frequenties.

Hersenen die vooral de hoge frequenties oppikken, horen "Yanny". Lage frequenties klinken dan weer als "Laurel". The New York Times heeft een tool ontwikkeld die tussen hoog en laag fluctueert om dit aan te tonen.

Meest gelezen