Zal de Oneplus 6 ooit potten breken?

Het Chinese smartphonemerk Oneplus heeft gisteren in Londen het nieuwste toptoestel, de Oneplus 6, voorgesteld. Het merk, dat vroeger heel wat technologieliefhebbers kon bekoren, heeft een kwalijke reputatie opgebouwd. Eind vorig jaar kwam aan het licht dat Oneplus ongevraagd data verzamelde van haar klanten.

De Oneplus 6 heeft alles in huis om de andere "flagships" zoals Samsung, Apple of Huawei het vuur aan de schenen te leggen. Net zoals deze merken heeft het nagenoeg geen randen en werd er bovenaan in het scherm een "notch" of inkeping voorzien. Het besturingssysteem van de Oneplus 6 is een eigen versie van Android, de OxyngenOS. 

Oneplus 6 volgt de trend van 2018

Het toestel heeft een OLED-scherm van 6.3 inch, één van de grootste schermen bij de smartphones op dit moment. Wat hardware betreft heeft het 6 of 8 GB RAM-geheugen. En het interne geheugen varieert van 64 tot 254 GB. Hoewel het toestel zich positioneert tussen de grote merken, met toestellen tegen de 1000 euro, kiest Oneplus er bewust voor om onder die prijs te blijven. Het goedkoopste model kost 519 euro.

Zal het toestel bij ons aanslaan? Oneplus is nooit echt een grote speler geweest. Dat zal ook niet snel veranderen. Vooral het dataschandaal van vorig jaar heeft er iets mee te maken. Heel wat klanten van Oneplus waren misnoegd nadat ze in de media vernamen dat het merk stiekem en ongevraagd data verzamelde van haar gebruikers. En omdat elk toestel bij de producent werd aangekocht, kon Oneplus de data rechtstreeks linken aan de klanten. 

Oneplus beloofde dat ze daaraan een einde ging maken. 

Enkel te koop op uitnodiging

Bij de release van de eerste smartphone had Oneplus een stevige reputatie opgebouwd. Die reputatie had het merk te danken aan een zeer slimme marketingtruc. Het eerste toestel, de Oneplus One, kon alleen met een uitnodiging aangekocht worden. Een uitnodiging van iemand die al een Oneplus had. Die schaarste zorgde ervoor dat heel veel smartphoneliefhebbers op zoek gingen naar de Oneplus, maar ze vonden die niet. 

Het toestel had dezelfde specificaties als de toptoestellen van toen, draaide op een stabiele, uitgeklede versie van Android en was 200 euro goedkoper dan de concurrentie. Vraag is of het merk nu nog de "hearts and minds" van de smartphoneliefhebber zal bekoren. 

Meest gelezen