Videospeler inladen...

Zwarte actrices klagen ondervertegenwoordiging in films aan in Cannes

Zestien zwarte Franse actrices hebben actie gevoerd op de rode loper in Cannes. Ze willen zo de ondervertegenwoordiging van zwarte acteurs in de Franse film aanklagen.

De groep vrouwen werd aangevoerd door Aïssa Maïga, de actrice die aan de basis lag van het boek "Noire n'est pas mon métier" (zwart zijn is mijn beroep niet, red). De actrices werden ontvangen door jurylid Khadja Nin, zelf een Burundese. Als statement staken de vrouwen hun vuist in de lucht voor het oog van de fotografen, een niet mis te verstane verwijzing naar de Black Power-beweging.  En er kon ook aan een dansje af op de tonen van "Diamonds" van Rihanna en "I'm every woman" van Chaka Khan (zie video). 

Videospeler inladen...

Alle actrices waren voor deze actie gekleed door het modehuis Balmain. Artistiek directeur Olivier Rousteing is zelf een groot pleitbezorger van diversiteit en hij is ervan overtuigd dat ook de modewereld daarin een belangrijke rol te spelen heeft. "Jammer genoeg heb ik in het boek al te makkelijk de misprijzende commentaren en de discriminatie kunnen herkennen waarin zij in hun carrière al mee te maken hebben gehad", zei Rousteing die zelf geadopteerd is. 

Belga

De 71e editie van het filmfestival in Cannes is een erg activistische editie. Zaterdag hielden 82 actrices en activistes op de rode loper al een pleidooi  voor gelijke verloning van mannen en vrouwen in de filmwereld. Actrice en jurylid Kristen Stewart trok dan weer haar hoge hakken uit op de rode loper als protest tegen de "schoenenpolitiek" van het festival. 

Veel acties zijn duidelijk geïnspireerd door het schandaal rond Harvey Weinstein en de Time's up- en #metoo-beweging. "Ik ben beïnvloed door de tijdsgeest", geeft Aïssa Maïga toe. Volgens de actrice zijn quota "een van de mogelijke sporen" om de ondervertegenwoordiging van zwarte actrices tegen te gaan.  

Meest gelezen