Videospeler inladen...

"Kamperen op straat voor huwelijk is geen probleem, maar wie echt dakloos is, wordt verjaagd"

Daklozen in Windsor worden verjaagd voor het huwelijk tussen Harry & Meghan. Dat zeggen hulporganisaties en de daklozen zelf. Ironisch genoeg liggen de voetpaden langs de smalle wegen in het stadje vol met royalty-fans die op straat slapen om het huwelijk goed te kunnen zien.

Begin dit jaar verstuurde lokaal politicus Simon Dudley via sociale media de oproep om Windsor schoon te maken tegen het koninklijk huwelijk. Daklozen moesten daarvoor wijken. Vrij snel is daar veel reactie op gekomen in de Britse pers. Actiegroepen grijpen de oproep aan om het daklozenprobleem in de regio aan te pakken. "Het aantal daklozen is de laatste tien jaar verdubbeld", claimt activist Chris Boyd aan VRT NWS. "De overheid laat het maar gebeuren."

Het aantal daklozen is de laatste tien jaar verdubbeld

Activist, Chris Boyd

Boyd heeft na de oproep van Dudley een Facebookevenement aangemaakt om op de avond voor het huwelijk samen met de daklozen uit solidariteit op straat te slapen. "Ik had verwacht dat het gewoon ik en een paar vrienden ging zijn, maar uiteindelijk hebben duizenden mensen hun steun gegeven", zegt hij aan VRT NWS. Uiteindelijk zijn tientallen ook effectief afgezakt naar Windsor. Ze zijn van plan om hier en daar ook morgen met spandoeken en borden langs de weg te staan.

Al dagen liggen op straat tientallen royalty-fans te slapen om een goede plaats te hebben langs het parcours. Ironisch genoeg worden op hetzelfde moment daklozen verjaagd. "Wie uit vrije wil komt "kamperen" op straat wordt gerust gelaten, maar voor wie op straat slapen een noodzaak is omdat die nergens anders terechtkan, die wordt uit de stad verjaagd", zegt Boyd daarover.

Daklozen worden niet geviseerd

Lokale politie

De lokale politie meldt in een mededeling dat daklozen niet worden verjaagd en dat hun spullen niet worden in beslaggenomen, zoals op sociale media wordt gemeld. "Alleen wie grote zaken bij zich heeft die een veiligheidsrisico kunnen vormen, geraakt het kwijt", klinkt het. Er wordt ook onderlijnd dat de daklozen zelf niet worden geviseerd.

Boyd ontkent dat en ook de daklozen die wij gesproken hebben zeggen dat ze zich wel degelijk geviseerd voelen. "Vandaag zijn ze ermee begonnen", zegt Lewis Davis, een dakloze uit Windsor. "Ze hebben me een aantal keer uit High Street verjaagd." Ook Lewis vindt het ironisch dat er net nu zoveel mensen op straat slapen in Windsor. "Nuja, zij "kamperen". Als je een huis hebt en "kampeert" is het goed. Als je echt dakloos bent, zijn ze niet blij."

Een daklozenorganisatie heeft met toestemming van de gemeente en de politie een tot slaapplaatsen voor daklozen omgebouwde bus gebracht naar Windsor. De daklozen kunnen voorlopig daar verblijven. Ook Lewis heeft uiteindelijk de weg naar de bus gevonden en is blij dat hij alvast komende nacht niet buiten hoeft te slapen. "Het kan hier erg koud worden ’s nachts."

Videospeler inladen...

Meest gelezen