Hulplijn voor mensen met pedofiele gevoelens bestaat 1 jaar: "481 mensen die anders geen luisterend oor gevonden hadden"

"Stop it now", de hulplijn voor mensen met pedofiele gevoelens, werd in haar eerste jaar maar liefst 481 keer gebeld of gemaild. Meestal door mensen die worstelen met pedofiele gevoelens of zich zorgen maken over pedoseksueel gedrag, maar ook hun omgeving kan bij de hulplijn terecht. "481 contacten is niet weinig, maar het zijn 481 mensen die anders geen luisterend oor gevonden hadden", zegt projectverantwoordelijke Minne De Boeck.

Onder het motto "pedofiele gevoelens kies je niet, pedofiele daden wel", ging "Stop it now" exact één jaar geleden van start. De bedoeling? Een luisterend oor bieden aan mensen die worstelen met pedofiele gevoelens of zich zorgen maken over pedoseksueel gedrag én aan hun omgeving. 

"Vaak moeilijk voor pedofielen om een plaats te vinden waar ze hun verhaal kunnen doen"

En dat er nood is aan zo'n luisterend oor bewijzen de cijfers. Maar liefst 481 keer werd de hulplijn het voorbije jaar gecontacteerd. Per telefoon of per mail. "Pedofielen hebben het vaak moeilijk een plaats te vinden waar ze vertrouwelijk hun verhaal kunnen doen", legt projectverantwoordelijke Minne De Boeck uit. 

Meestal door mensen die bezorgd waren over zichzelf: bijna de helft gaf aan zelf te worstelen met pedofiele gevoelens en bijna een derde was bezorgd over het bekijken van beelden van kindermisbruik. Zeker 25 mensen zijn aan een behandelingstraject gestart. Maar daarnaast werd de lijn ook door meer dan 100 mensen gecontacteerd die zich zorgen maakte over iemand uit hun omgeving. Het gaat dan om partners, familieleden en vrienden.

481 contacten is niet weinig, of het is althans meer dan we aanvankelijk gedacht hadden

Minne De Boeck - projectverantwoordelijke "Stop it now"

"Ik denk wel dat we kunnen concluderen dat het werkt. 481 contacten is niet weinig, of het is althans meer dan we aanvankelijk gedacht hadden. Maar dat zijn 481 mensen die anders geen luisterend oor of de weg naar de gepaste hulp gevonden hadden", benadrukt De Boeck.

"Stop it now" zet specifieke in op preventie. En dat was geen evidente keuze, benadrukt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V): "Het is duidelijk dat we met deze volledig anonieme hulplijn de drempel naar behandeling verlaagd hebben. Het verheugt me dat "Stop it now" al na een jaar een prominente rol speelt in het voorkomen van seksueel misbruik."

Uitdagingen voor de toekomst?

Het stopt niet na dat ene jaar. Zo neemt meer dan de helft contact op via email. Daarom wordt er momenteel onderzocht of een chatfunctie zinvol is. Daarnaast ontwikkelt de hulplijn ook een online zelfhulpmodule, die de drempel om hulp te zoeken moet verlagen.

www.stopitnow.be / ufc@stopitnow.be - telefoonnummer 0800/200 50

Meest gelezen