Video player inladen...

Alle Chileense bisschoppen dienen ontslag in na pedofilieschandaal

Alle 34 Chileense bisschoppen hebben hun ontslag bij paus Franciscus ingediend. De aanleiding is een misbruikschandaal binnen de katholieke kerk in Chili. “We hebben onze positie in de handen van de Heilige Vader gelegd en laten het aan hem over om over ieder van ons een beslissing te nemen'', schrijven ze.

Slachtoffers zeggen dat seksuele delicten van de vroegere pastoor Fernando Karadima jarenlang verborgen zijn gehouden door de Chileense kerk. Vooral bisschop Juan Barros kwam in het vizier. Hij wordt ervan beschuldigd Karadima in bescherming te hebben genomen.

Tijdens een bezoek van paus Franciscus aan Chili in januari schoot een uitspraak van Barros in het verkeerde keelgat van slachtoffers en nabestaanden. De paus nam bisschop Barros in bescherming. "Er bestaat geen enkel bewijs tegen hem, het is allemaal laster", zei Franciscus. Later verontschuldigde hij zich voor zijn woordkeuze.

Donderdag kondigde Franciscus maatregelen aan om opheldering te verschaffen over de misbruikschandalen in de Chileense kerk. Naast het misbruikschandaal door Karadima kwamen de laatste dagen nog meer seksuele delicten aan het licht.

Het is nog niet bekend of de kerkleider daadwerkelijk bisschoppen zal ontslaan. Paus Franciscus moet namelijk het ontslag van de bisschoppen accepteren. De paus heeft in een brief aan de 34 bisschoppen om een constructieve oplossing gevraagd. 

Meest gelezen