Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Devin Allen

Elke week laat onze Amerikacorrespondent Björn Soenens een gewone Amerikaan aan het woord. Dit is het verhaal van Devin Allen, 29 jaar, uit Baltimore, Maryland.

Devin Allen is 29 en is geboren en getogen in Baltimore, Maryland. Devin bracht zijn jeugd door op de hoek van de straat, als kleine drugdealer. Nu is hij een bekende fotograaf. Een foto van Devin - bij de rellen in Baltimore in 2015, na de dood van de zwarte verdachte Freddie Gray - haalde zelfs de cover van Time Magazine.

Devin is begaan met de jongeren uit de moeilijke, verarmde buurten van Baltimore. Hij deelt er fototoestellen uit, leert ze fotograferen, leert ze hun foto’s tentoon te stellen en te verkopen. Hij turnt de boosheid van de jongeren om tot creativiteit.

Devin gelooft niet in de Amerikaanse Droom, maar hij gelooft wel in de gloeikracht van zwarte Amerikanen. “We are lit,” zegt hij. Oog in oog met de strijdvaardige Devin Allen.

Allemaal Amerikaan

VS-correspondent Björn Soenens reist op zijn reportagereizen kriskras door Amerika en komt veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn verhaal en onze man tekent die graag op. In de loop der weken en maanden zullen de korte videoverhalen van al die Amerikanen een soort staalkaart vormen van de Verenigde Staten, een doorsnee van de diversiteit. Een soort State of the Union.

Hoe staat het land ervoor? Wat denken de gewone Amerikanen zelf? Waar dromen Amerikanen van? Wat hopen ze? Waar zijn ze bang voor? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? In korte videogetuigenissen vertellen ordinary Americans – terwijl ze recht in de camera kijken - wie ze zijn, waar ze vandaan komen, en wat ze verwachten van hun leven.

Meest gelezen