Anders of lelijk? Het blijft liefde op het eerste gezicht...

U kon er de afgelopen weken moeilijk naast kijken, wanneer hij op een of andere nieuwswebsite opdook. Xherdan was op het eerste gezicht dan misschien ook geen lieverdje om naar te kijken. Maar het was in ieder geval de start van internetroem voor de haarloze Sfynx-kat. Waaruit moest blijken dat een (schijnbaar) "lelijk" dier, of op zijn minst een dier dat er anders dan de andere uitziet, toch op de nodige bewonderaars kan rekenen. Dat moge ook blijken uit een paar andere succesverhalen van dieren, waarvan men dacht dat ze misschien niet onmiddellijk het hart van dierenvrienden konden veroveren, maar het uiteindelijk wel deden.

 

1. Xherdan

"Toen ik hem voor het eerst zag, wist hij mijn hart te veroveren. Hij werd online aangeboden voor adoptie en ik smolt voor zijn gerimpeld roze vel, zo mooi als een perzik, en voor zijn blauwgroene ogen. Het was liefde op het eerste gezicht", aldus baasje Sandra Filippi onlangs op nieuwswebsite Daily Mail.

"Ik ben dan ook zo trots dat ik hem nu in mijn bezit heb. Want hij is werkelijk uniek. En hij doet mensen lachen, wat mij dan ook weer deugd doet. Bovendien is hij erg nieuwsgierig en wil hij alles wat beweegt met eigen ogen zien", aldus de 45-jarige Zwitserse vrouw nog. 

De 5-jarige Xherdan staat nog maar aan het begin van internetsucces, maar wist op korte tijd toch al een 10.000-tal volgers op Instagram te bereiken.

2. Marnie

Het was geen leuk beeld, toen Shirley Braha een 10-jarig hondje aantrof in een dierenasiel in Connecticut. De shih tzu, die vaak beschouwd wordt als schoothondje voor oudere dames, zag er niet bepaald om te stelen uit, met vooral rottende tanden en een lui hangende tong uit zijn bek.  Maar juist die tong zou hem de nodige roem brengen. Braha in oktober 2015 op nieuwswebsite Mental Floss: "Mensen denken vaak dat die tong een gevolg is van een beroerte. Maar die tong is niet meer dan een onderdeel van het unieke pakketje waaruit Marnie bestaat."

Dat "pakketje" werd intussen al in de armen gesloten van onder meer Taylor Swift, Johan Hill, Ed Sheeran, Miley Cyrus en Betty White. Op Instagram heeft hij meer dan 2,1 miljoen volgers.

3. Ludwik

Agat Nowacka vond Ludwik, een vrijwel haarloze cavia, in een dierenwinkel in Warschau, waar hij troosteloos voor zich uit zat te staren. De Poolse vrouw kon zijn lijden niet langer aanzien -Ludwik had onder meer een schimmelinfectie- en nam hem naar huis mee, waar ze hem verzorgde en verpleegde. 

Omdat ze merkte dat vrienden erg geïnteresseerd bleken in het dier, begon ze hem te fotograferen. Het aantal volgers op Instagram liep snel op en bedraagt intussen bijna 250.000. "Niet dat het altijd makkelijk is om een goede invalshoek te vinden voor een foto, vooral omdat ik zo regelmatig mogelijk zijn fans wil plezieren. Maar dan maakt Ludwik het me weer makkelijk, omdat hij voor zoveel inspiratie zorgt", aldus Nowacka in mei 2016 aan Caters News Angency.

4. Daisy

Met een misvormde poot en een misvormde onderkaak werd Daisy als een puppy achtergelaten in de straten van Los Angeles en het was daar waar een medewerker van de plaatselijke dierenbescherming hem doelloos ronddolend aantrof. In het dierenasiel waar hij naartoe gebracht werd, oordeelde men dat een spuitje de beste oplossing zou zijn. Maar dat was buiten Sheena Main gerekend, die hem adopteerde.

Main liet een speciale rolstoelconstructie maken, waardoor Daisy zich makkelijker kon bewegen.  "Bovendien krijgt Daisy door zijn technische hulpmiddel nog meer aandacht die ze zich graag laat welgevallen", aldus Main in december 2017 op nieuwswebsite Huffington Post, "Haar levensvreugde inspireert niet alleen mij, maar ook vele anderen." Op Instagram telt Daisy intussen 230.000 volgers.

5. Venus

Bijzonder is deze kat alleszins, met niet alleen 2 verschillende vachten, maar ook nog eens 2 verschillende kleuren van ogen. Het was dan ook niet moeilijk voor haar baasje, toen die babyfoto’s van de kat op Facebook zag, om zo’n kat in de watten te leggen. Ze liet haar man het nieuwe huisdier op een boerderij in North Carolina oppikken. 

"Venus wordt graag behandeld zoals een baby en is heel lief. Ze heeft geen enkele slechte gewoonte, ze is perfect!", klonk het in diverse interviews in augustus 2012, "Bovendien heeft ze een erg gezonde appetijt en eet ze erg veel." En dat is wat de 1,4 miljoen volgers op Instagram graag horen en zien.

6. Tadar Sauce

Natuurlijk kunnen we niet voorbijgaan aan de bekendste kat ter wereld, op Garfield na misschien. Tadar Sauce is beter bekend als Grumpy Cat en haar baasje Tabatha Bundesen zou aan haar al meer dan 100 miljoen dollar verdiend hebben. Niet slecht voor een kat die aan een 'kattenversie' van dwerggroei lijdt en die kaakproblemen heeft.

En het spel wordt hard gespeeld: begin dit jaar haalde Bundesen nog haar slag thuis bij een rechtbank in Californië betreffende een schending van copyright door een koffiebedrijf. Het leverde haar, en Grumpy Cat, een schadevergoeding van 700.000 dollar op. Via haar advocaat liet Bundesen toen weten: "Ik denk dat het een correct vonnis is." Al bleef Tadar Sauce even humeurig kijken. Op Instagram klokt de kat momenteel af op 2,5 miljoen volgers.

Meest gelezen