Indiase vrouwen dragen water naar hun dorp door een dorre vlakte in de staat Maharashtra.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

April 2018 was de 400e maand op rij die warmer was dan gemiddeld

December 1984, de maand waarin president Ronald Reagan net verkozen is voor zijn tweede ambtstermijn, "Dynasty" razend populair is op tv en Madonna's "Like a Virgin" op de radio. En ook de laatste keer dat de aarde een maand kende die kouder was dan gemiddeld. Sindsdien zijn alle maanden warmer geweest dan gemiddeld, en april 2018 was de 400e maand op rij waarin dat het geval was. De oorzaak? De opwarming van de aarde doordat menselijke activiteiten meer broeikasgassen uitstoten in de atmosfeer.  

Dat hebben onderzoekers van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) meegedeeld. 

"We leven in en we delen met elkaar een wereld die onmiskenbaar, waarneembaar en zwaarwegend warmer is dan slechts enkele decennia geleden, en onze wereld blijft opwarmen, zo zei NOAA klimaatgeleerde Deke Arndt aan "USAToday". "Voorbij een "400" teken snellen, onderstreept dat slechts, maar het toont niets nieuws aan." 

"Wat echt belang heeft, is het feit dat we elke maand van verschillende decennia aan de warme kant van om het even welke redelijke basislijn hebben doorgebracht", zei Arndt.

Uit de analyse van NOAA blijkt dat afgelopen maand wereldwijd de op twee na warmste maand april was ooit gemeten. Ook een onafhankelijke analyse van de NASA van de wereldwijde temperaturen kwam tot die conclusie. 

Volgens NOAA is het begin van het huidige jaar, de eerste 4 maanden, het op 4 na warmste. 

Een kaart van de abnormale wereldwijde temperaturen in april 2018, vergeleken met het gemiddelde in april van 1951 tot 1980. De rode gebieden zijn warmer dan het gemiddelde, de blauwe kouder en voor de grijze gebieden in delen van Oost-Afrika en Antarctica zijn er nog geen gegevens.
NASA/GISS/Gistemp

Plaatselijke records

De ongewoon hoge temperaturen voor april waren het opvallendst in Europa, dat zijn warmste april kende sinds het begin van de metingen, en in Australië, waar het de op een na warmste aprilmaand was. Ook Argentinië kende zijn warmste april sinds het begin van de nationale metingen in 1961.

Sommige delen van Azië maakten ook extreme hitte mee: in een aantal gebieden in India was het ongewoon warm, in het zuiden van Pakistan was het eind april 50,2 graden Celsius in de stad Nawabshah, een record voor april voor het Aziatische continent, en volgens Meteo France waarschijnlijk ook de hoogste temperatuur ooit opgetekend in april op aarde.

Noord-Amerika was het enige deel van de aarde waar het niet abnormaal warm was, in tegendeel zelfs. De gemiddelde temperatuur in de VS was in april 9,4 graden Celsius, 1,2 graden kouder dan het gemiddelde. Daarmee was april 2018 de op 12 na koudste sinds het begin van de metingen, en de koudste sinds 1997, zei NOAA. 

Ook CO2 in de atmosfeer breekt record

In april werd niet alleen het warmterecord in Europa en Argentinië verbroken, ook de concentratie van CO2 in de atmosfeer brak een record. 

Voor het eerst sinds 1958, het jaar waarin het Mauna Loa Observatory op Hawaiï de metingen begon,  lag de gemiddelde concentratie van CO2 in de atmosfeer in april boven 410 delen per miljoen (ppm). Het gemiddelde bedroeg namelijk 410,31 ppm, en dat is een toename met 30 procent tegenover 1958. 

Volgens het Scripps Institute of Oceanography is dat de hoogste concentratie in minstens 800.000 jaar. Voor het begin van de Industriële Revolutie fluctueerde de concentratie in de loop van de millenia, maar bedroeg ze in die periode nooit meer dan 300 ppm.

"We blijven fossiele brandstoffen verbranden. Koolstofdioxide blijft zich ophopen in de lucht", zei Scripps-onderzoeker Ralph Keeling, die de langste ononderbroken meting van CO2 in de atmosfeer bijhoudt. "In essentie is het zo eenvoudig", zo zei hij aan USAToday. 

Meest gelezen