Videospeler inladen...

Betogers aan de Dienst Vreemdelingenzaken eisen ontslag Francken en Jambon

Naar aanleiding van de dood van een Koerdische peuter hebben een 200-tal mensen betoogd aan de gebouwen van de Dienst Vreemdelingenzaken. Ze betogen voor een humaner asielbeleid en ze eisen het ontslag van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

De betogers zijn verontwaardigd over het politieoptreden tijdens een achtervolging op een verdachte bestelwagen. Nadat de ordehandhavers schoten hadden gelost, ter hoogte van Maisières bij Bergen, werd de bestelwagen tot stilstand gebracht. "Ze spreken van een verdwaalde kogel, maar als je bewust naar een bestelwagen met mensen erin schiet, kan je niet van een ongeluk spreken. Er waren andere manieren om het voertuig tot stilstand te brengen", zegt Vincent Cornil van MRAX (Mouvement contre le Racisme l'Antisémitisme et la Xénophobie).

De betogers wilden naar het kabinet van Jambon stappen, maar politieblokkades zorgden ervoor dat ze omgeleid werden en terug richting de DVZ stapten. De betogers zien Francken en Jambon als hoofdverantwoordelijken voor de dood van de 2-jarige peuter."Dit is het resultaat van een proces dat al een tijd aan de gang is en de migranten criminaliseert. Jambon en Francken hebben dat proces in gang gezet met termen zoals 'opkuisen'", aldus Cornil. "Toen de uitgewezen Sémira Adam twintig jaar geleden stierf, nam de toenmalige minister Louis Tobback ook ontslag. We eisen dus nu ook het ontslag van Francken en Jambon", besluit Cornil.

Meest gelezen