Videospeler inladen...

Met een depressie kan u binnenkort voor elf euro naar de psycholoog

Vanaf het najaar wordt een bezoek aan de psycholoog terugbetaald. De patiënt zal maximaal elf euro uit eigen zak moeten betalen. De maatregel geldt enkel voor enkele veelvoorkomende problemen en dekt tot acht sessies per jaar. De federatie van psychologen reageert teleurgesteld.

Een consultatie bij de psycholoog zal vanaf eind dit jaar maar maximaal elf euro kosten voor de patiënt. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet de patiënt een doorverwijzing van de dokter hebben en mag het enkel gaan om bepaalde behandelingen, zoals angststoornissen, depressies of een alcoholverslaving. De psycholoog mag niet meer dan 45 euro aanrekenen voor een sessie, waarvan dus 34 euro wordt terugbetaald. Patiënten hebben per jaar recht op hoogstens acht sessies.

Koen Lowet van de Belgische Federatie van Psychologen reageert teleurgesteld. Het verplichte doktervoorschrift lijkt hem eerder een extra drempel dan een hulpmiddel. Maar vooral de maximumprijs van 45 euro is hem een doorn in het oog.

"De meeste Belgische psychologen werken voor 60 tot 65 euro per sessie. Dat is de helft van het tarief in Nederland. Het is al financieel onhaalbaar om voltijdse praktijken uit te bouwen en nu zouden we dus nog minder mogen vragen", zucht hij in De Ochtend. Volgens hem zullen maar weinig psychologen bereid zijn om tegen het terugbetalingstarief te werken.

Eén euro per minuut

Minister van Volksgezondheid Maggie  De Block weerlegt de kritiek. Huisartsen zijn de eerste vertrouwenspersoon van hun patiënten en met deze maatregel wil De Block hun in die rol versterken. Ook bij het tarief ziet zij geen probleem. "Met de huidige regeling krijgen psychologen één euro per minuut. Ik mag toch fijntjes opmerken dat huisartsen aan lagere tarieven werken."

Een grotere terugbetaling zou ook betekenen dat er minder mensen geholpen kunnen worden. Dankzij de maatregel zouden 120.000 patiënten van de terugbetaling kunnen genieten.

Videospeler inladen...

Meest gelezen