Video player inladen...

Elf nieuwe ebolabesmettingen in Congo, risiconiveau “zeer hoog”, maar "niet internationaal zorgwekkend"

In Congo zijn elf nieuwe gevallen van ebola vastgesteld. Dat laat het Congolese ministerie van Volksgezondheid weten. Nu er 45 mensen besmet zijn, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie het risiconiveau voor de volksgezondheid verhoogd naar “zeer hoog”.

Er heerst steeds grotere ongerustheid over de ebola-uitbraak in de Congolese miljoenenstad Mbandaka. Er zijn nu 11 nieuwe gevallen van het dodelijke virus vastgesteld, wat het totale aantal mensen die besmet zijn op 45 brengt.

Van de 25 patiënten die gestorven zijn aan de gevolgen van de ziekte, is één geval bevestigd als een eboladode. Al de anderen worden nog onderzocht.

Risico "zeer hoog"

De situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die heeft vandaag het risiconiveau in Congo verhoogd naar “zeer hoog”. Eerder was dat nog gewoon “hoog”.

In de ruimere regio rond het Afrikaanse land wordt het niveau ook verhoogd, van “gemiddeld” naar “hoog”. Het risico op een wereldwijde uitbraak van het virus wordt nog altijd als laag ingeschat.

De WHO heeft in de loop van de dag beslist om de uitbraak niet te kwalificeren als "een internationaal zorgwekkende bedreiging voor de gezondheid". "Er zijn goede argumenten om te geloven dat deze situatie onder controle kan worden gebracht", zegt Robert Steffen, het hoofd van een groep WHO-deskundigen. 

Steffen prees de snelle reactie van de Congolese regering, de WHO en hulporganisaties, maar waarschuwde er tegelijkertijd ook voor dat de recente verspreiding van de uitbraak naar een grote stad het risico vergroot dat het virus overslaat naar het binnenland en het aanpalende Congo-Brazzaville.

Oost-Afrikaanse landen treffen maatregelen

De Oost-Afrikaanse Gemeenschap (OAG) heeft tot "hoge waakzaamheid" opgeroepen naar aanleiding van de uitbraak van ebola in Congo. De nieuwe uitbraak vormt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een groter gevaar voor de Oost-Afrikaanse landen dan eerst werd gedacht.

Vijf van de zes landen van de OAG grenzen aan Congo: Oeganda, Tanzania, Burundi, Rwanda en Zuid-Soedan. Enkel Kenia deelt geen grens met Congo. De vijf aangrenzende landen beklemtonen dat ze veel handel drijven met Congo, waardoor er ook sprake is van heel wat grensoverschrijdend verkeer. Daardoor zien ze zich genoodzaakt extreem waakzaam te zien, ook al zijn er nog geen ebolagevallen bevestigd.

De landen hebben al enkele veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo wordt iedereen die vanuit Congo de grens oversteekt onderworpen aan een kort onderzoek, is er gezondheidspersoneel ingeschakeld, zijn er verschillende ad hoc-centra opgesteld en wordt de bevolking bewust gemaakt van de problematiek. Het ebolavirus heeft in het verleden al landen van het OAG geteistert.

De uitbraak van het virus startte begin mei in het noordoosten van Congo, waarna het zich verspreidde naar de belangrijke havenstad Mbandaka. 

Meest gelezen