Amper een week geleden vielen nog 1 dode en 5 gewonden bij een mesaanval in Parijs
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Frankrijk ontsnapt aan nieuwe aanslag

In Frankrijk hebben de veiligheidsdiensten een nieuwe aanslag kunnen verijdelen. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gerard Collomb, vandaag bevestigd. Twee jongeren werden vorige week opgepakt. Een van beiden is intussen aangehouden.

Speurders kwamen de plannen voor de aanslag op het spoor, nadat ze onrustwekkende boodschappen hadden onderschept via de berichtenapp Telegram.  Daaruit leidden ze af dat twee jongeren, van Egyptische afkomst, een aanslag beraamden.

Die wilden ze uitvoeren met  explosieven of met ricine, een zeer krachtig gif. Tijdens het onderzoek ontdekte de politie handleidingen, waarin vermeld stond hoe  gif kon aangemaakt worden op basis van ricine. Daarop pakte ze, op 11 mei, twee jongemannen op in Parijs. Na verhoor werd een van de twee twintigers weer vrijgelaten.  De andere is aangehouden.

Nieuwe golf van aanslagen?

Eén dag na de arrestaties vielen er alsnog 1 dode  en 5 gewonden bij een andere jihadistische aanslag in Parijs. De dader, een Fransman van Tsjetsjeense origine, viel toen verschillende voorbijgangers aan met een mes. Hij werd uiteindelijk doodgeschoten door de veiligheidsdiensten. Terreurgroep IS eiste de aanslag achteraf op. 

Verschillende Europese inlichtingendiensten waarschuwden eerder al voor een nieuwe golf van terroristische aanslagen. Niet alleen in Frankrijk, maar ook in Groot-Brittannië zouden de veiligheidsdiensten de afgelopen maanden al verschillende aanslagen hebben kunnen verijdelen.

Meest gelezen