Geen vergunning voor verbouwing oud rusthuis in Meise

Een projectontwikkelaar wil het oude rusthuis Oase aan de Kapellelaan verbouwen en er 22 appartementen van maken. Vooraf leek alles in kannen en kruiken, maar nu weigert het schepencollege van Meise de vergunning. Het baseert zich op de voorwaarden in de toenmalige bouwvergunning.

De Oase werd eind jaren '70 gebouwd. Twee jaar geleden verhuisden de bewoners naar een nieuw rusthuis aan de Tramlaan. Sindsdien staat het gebouw leeg. Projectontwikkelaar Retail Riemens wil er nu appartementen in onderbrengen.

Michel Riemens verwachtte geen problemen: "Omdat we de gemeente én de provincie van bij het begin af aan bij onze plannen hebben betrokken”, zegt Riemens. “We hebben alles voorgelegd en ook aanpassingen gedaan. We hebben dan ook enkel positieve adviezen gekregen.”

Verbazing

Maar het schepencollege weigert nu dus de plannen. Het heeft daar naar eigen zeggen een goede reden voor. Schepen Sonja Becq (CD&V): “De vergunning voor dat rusthuis werd destijds uitzonderlijk verleend omdat het ging om een voorziening van openbaar nut."

"In die omgeving staan echter allemaal gewone gezinswoningen. Hoogbouw past daar dus nu niet meer, en zeker niet voor appartementen. We zijn een groene gemeente en willen dat ook zo houden.”

Beroep

Riemens blijft niet bij de pakken zitten. “We gaan in beroep bij de provincie, want dit is een positief project. Er waren wel enkele bezwaren van buurtbewoners over gebruikelijke zaken maar die zijn allemaal weerlegd.”

De weigering noemt hij bizar. "Hun voornaamste motief is blijkbaar dat het gebouw er niet op z’n plaats staat. Maar het staat er intussen wel al 40 jaar zo… Dan zit je met een puur juridische discussie.”

Meest gelezen