Videospeler inladen...

16-jarige hoofdrolspeler Vlaamse film "Girl" bekroond op Filmfestival Cannes: "Dit had ik niet verwacht"

Op het Filmfestival van Cannes is de 16-jarige danser en acteur Victor Polster bekroond met de prijs voor beste acteerprestatie voor zijn rol als transgendermeisje in "Girl", het filmdebuut van Lukas Dhont. Dat is vanmiddag bekendgemaakt tijdens de slotceremonie van Un Certain Regard, een onderdeel van de officiële selectie van het festival. "Dit had ik niet verwacht."

Polster was vorig weekend in Cannes om er de film voor te stellen op het festival. Ondertussen is hij alweer in het land en dus was hij er niet bij tijdens de uitreiking vanmiddag. "Ik had echt niet gedacht dat ik kans maakte om deze prijs te winnen. En dus ben ik teruggekomen van Cannes om naar school te gaan, want binnenkort heb ik dansexamen", reageert hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Dit had ik niet verwacht, aangezien het om mijn eerste acteerprestatie ooit ging", zegt Polster, die het nieuws vanmiddag vernam van zijn moeder. "Ik wilde haar eerst niet geloven, maar dit is wel fantastisch. Al moet ik wel zeggen dat ik deze prijs nooit had kunnen krijgen zonder Lukas Dhont, de regisseur van de film. Hij heeft mij de emoties laten voelen die Laura (zijn personage, nvdr.) moest voelen."

De jongen won in de Un Certain Regard-selectie, een onderdeel van de officiële selectie van het filmfestival dat gedurfde films en jong talent in de schijnwerpers plaatst. Het is van 1989 geleden, met "Het Sacrament" van Hugo Claus, dat een Vlaamse film geselecteerd was voor de Officiële Selectie van het Festival van Cannes.

"Girl" vertelt het confronterende verhaal van de 15-jarige Laura die het wil maken als ballerina, maar die dagelijks moet omgaan met haar lichaam dat tegenstribbelt. Laura is immers geboren als jongen.  De rol van Lara wordt vertolkt door Polster. Arieh Worthalter neemt het personage van Lara’s vader op zich en daarnaast zijn er ook belangrijke rollen voor Valentijn Dhaenens en Katelijne Damen.

De film ging dus eerder in première op het festival. Daar werd hij beloond met een minutenlang applaus en een staande ovatie. De aanwezige Belgische en internationale pers was unaniem lovend.

Meest gelezen