Groen licht voor eerste Vlaamse spoorinvesteringen

De Vlaamse regering maakt 100 miljoen euro vrij voor investeringen in elf prioriteiten in de spoorinfrastructuur. Minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft daarover een akkoord bereikt met de federale regering.

"Vlaanderen krijgt in ruil voor de cofinanciering voor het eerst reële beslissingsmacht over het spoor”, zegt Weyts. “Wij betalen én bepalen”. Er zijn daarover goede afspraken gemaakt over de samenwerking tussen het Vlaamse en federale niveau. De investering is gespreid tussen nu en 2025 en er is de garantie dat Vlaanderen niet moet opdraaien voor bijkomende kosten.

  • In Antwerpen wordt er 5 miljoen geïnvesteerd in het beseinen van de spoorbundels Antwerpen Rechteroever. Voor een tweede spoorontsluiting in de haven van Antwerpen wordt 2 miljoen uitgetrokken.
  • In Oost-Vlaanderen gaat er 20,7 miljoen naar een derde spoor tussen Lokeren en Sint-Niklaas. In de spoorlijnen Gent-Zelzate en Gent-Eeklo-Maldegem wordt 11,1 miljoen geïnvesteerd. De spoorlijnen Puurs-Dendermonde en Aalst-Dendermonde krijgen elk een half miljoen.
  • In Limburg wordt 21 miljoen uitgetrokken voor de elektrificatie van de lijn Mol-Neerpelt-Hasselt. De grootste investering, 31,2 miljoen, gaat naar de elektrificatie van de lijn Zonhoven-Balen en de lijn Hasselt-Neerpelt.
  • Tenslotte wordt 7.3 miljoen geïnvesteerd in combiparkings in de GEN-zones Brussel, Antwerpen en Gent.

Meest gelezen