Growshop in Tremelo leidt gerecht naar grote drugsbende: 13 arrestaties

Een onderzoek en inval in een zaad- en tuinwinkel in Tremelo heeft geleid tot de ontmanteling van een drugsbende, die via de haven van Antwerpen cocaïne uit Zuid-Amerika in ons land wilde invoeren. Er zijn dertien verdachten aangehouden, een veertiende wordt nog gezocht.

In het najaar van 2016 startte de federale gerechtelijke politie van Leuven een onderzoek naar een growshop - of zaad- en tuinwinkel - in Tremelo. Die hielp zijn klanten met knowhow en uitrusting voor het opzetten, onderhouden en oogsten van cannabisplantages. Pittig detail: de winkel ligt op een steenworp van het politiekantoor in Tremelo. Afgelopen maandag vielen politie en gerecht de zaak binnen.

Plantages

Tijdens het onderzoek naar de growshop uit Tremelo werden nog enkele cannabisplantages ontdekt, onder andere in Haacht en Herent en Heusden-Zolder. Bij negen huiszoekingen in België en Nederland werden drie voertuigen, ICT-materiaal en 35.500 euro cash geld in beslag genomen. De zaad- en tuinwinkel uit Tremelo werd gesloten en de inboedel in beslag genomen.

Cocaïne

Door het onderzoek kwam de politie ook op het spoor van een drugstrafiek vanuit Zuid-Amerika naar de haven van Antwerpen. Een van de verdachten uit het onderzoek in Tremelo wilde samen met enkele Nederlanders uit Utrecht een drugslijn opzetten vanuit Latijns-Amerika naar Antwerpen. De organisatie opereerde vanuit Antwerpen en onderhield contacten met een drugskartel uit Colombia.

Inval

Bij een actie in het havengebied van Antwerpen werd 330 kg cocaïne in beslag genomen. Een tiental bendeleden werd opgepakt. Tijdens de actie werd 18 500 Euro cash geld, valse documenten en zes voertuigen in beslag genomen.  Vier van de zes voertuigen waren voorzien van vernuftig verborgen bergruimtes waarmee de cocaïne zou vervoerd worden naar Nederland.

Meest gelezen