Hier leren vleermuizen weer vliegen

Het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren VOC Merelbeke, bij Gent, heeft een gloednieuw complex in gebruik genomen om zieke vleermuizen weer te leren vliegen.

Elk jaar krijgen ze bij VOC Merelbeke zo'n 100 zieke of gewonde vleermuizen binnen. Tot nu toe werden ze gevoederd in speciale bakken, maar met de nieuwe kooi kunnen ze nu ook weer leren vliegen en insecten vangen.

"Nu kunnen we ze gadeslaan, kunnen we ze veel meer laten oefenen, hebben ze vrij spel om zich weer in conditie te brengen", zegt verantwoordelijke Nick De Meulemeester.

vleermuisvleugel

2.000 muggen per nacht

Een vleermuis is een nuttig dier: een dwergvleermuis bijvoorbeeld verorbert per nacht al snel zo'n 2.000 muggen. "Let wel op als je een gewond vleermuisje vastneemt", waarschuwt Nick, "want ze kunnen drager zijn van het rabiës-virus, dat hondsdolheid veroorzaakt."

In de kooi is er ook speciale insectenval geïnstalleerd: met ultraviolet licht worden vliegen, motten en muggen naar de kooi gelokt. De revaliderende vleermuizen kunnen zo opnieuw leren om op insecten te jagen. Dagelijks worden ze gemonitord op lengte en gewicht. Zodra ze weer helemaal op krachten gekomen zijn, worden ze losgelaten in de natuur.

Vleermuizenkooi VOC Merelbeke

Kijkdag

Op zaterdag 19 mei kan je tussen 10 en 18 uur gratis langsgaan om de nieuwe vleermuizenkooi te bezoeken bij VOC Merelbeke, Liedermeersweg 14, 9820 Merelbeke.

Meest gelezen