Hoe zou het nog zijn met "No-o, you can’t vote on your own"-Björn?

België was met het verzonnen taaltje van Ishtar al uitgeteld in de halve finale, wat het sowieso op 24 mei 2008 al moeilijker maakte voor de Vlaamse kijker om de jaarlijkse finale van het Eurovisiesongfestival enthousiast tot het einde van de uitzending te volgen. Toch zorgde een Zweedse blonde hunk voor een welgekomen opwindend momentje tijdens de ellenlange puntentelling. Zijn "optreden" bleef intussen zelfs langer in het geheugen hangen dan het liedje van de Russische winnaar. Tien jaar later geniet Björn Gustafsson zelfs tot in de VS enige bekendheid.

Maar het was in 2008 dat zijn populariteit in Zweden plots ongekende hoogtes kende en dat dankzij het immens populaire "Melodifestivalen", waar de Zweedse inzending voor het Songfestival wordt geselecteerd. Het maakte van de toen 22-jarige stand-upcomedian een instantvedette in zijn land. Hij werd door de lezers van de krant Aftonbladet zelfs tot "Grappigste Zweed" verkozen.

Die titel bewees hij daarna tijdens de puntentelling van de grote finale van het Songfestival in Belgrado. De Britse presentator Terry Wogan omschreef hem vrijwel spontaan met: "You’re looking a million dollars, Björn", oftewel, "Je ziet eruit om van te snoepen". En dan moest het beste nog komen: alsof hij dronken was, besloot hij de 12 punten aan zijn eigen land te geven. Gevolgd door de intussen legendarische Songfestivalquote: "No-o, you can’t vote on your own."

Het maakte zijn populariteit in Zweden nog groter, met optredens in tv-programma’s, een filmrol in de Zweeds-Franse bioscoopfilm "Les grandes personnes" en stand-upcomedy in Zweedse theaterzalen. Op een bepaald moment bleek dat allemaal zo zwaar om dragen, dat de jonge komiek tot een time-out besliste. "Het is goed dat hij op lange termijn denkt", reageerde een collega stand-upcomedian midden 2008 in Aftonbladet.

Op zijn eigen tempo bleef hij timmeren aan de weg die hij voor zichzelf uitgestippeld had: hij wisselde succesvolle theatertournees af met rollen in komische series, zoals in de Zweedse versie van "The office". In 2014 maakte hij de overstap naar Hollywood, toen regisseur Paul Feig hem opviste om mee te spelen in de blockbuster "Spy", naast Melissa McCarthy en Jason Statham. Feig omschreef Gustafsson als "een komisch genie, met wie ik absoluut wilde werken".

En dus vertrok Gustafsson naar de VS en liet Zweden een tijdlang links liggen. Want na "Spy" volgde nog een belangrijker rol, namelijk die in de komische tv-serie "People of earth", waarin hij een alien speelt met een soort van Legolas-kapsel. "Tijdens mijn auditie waren ze verrast dat ik met een accent praatte, iets wat goed uitkwam voor een alien. Bovendien was ik een groentje in Hollywood, nog vol verwondering. Wat ook goed uitkwam voor een alien", aldus Gustaffson in november 2016 aan interviewwebsite Build Series. De serie sloeg aan in de VS en momenteel wordt aan een 3e seizoen gewerkt.

Midden vorig jaar keerde Gustafsson wel terug naar zijn roots, om in Zweden met volle goesting opnieuw voor een publiek op te treden, zo bekende hij in augustus 2017 op nieuwswebsite Expressen: "Ik zit opnieuw vol zelfvertrouwen. Er is vroeger heel wat discussie geweest of ik nu grappig was of eerder schattig. Wel, nu weet ik het zeker: ik was gewoon schattig." Dat merkten de Songfestivalkijkers én BBC-presentator Terry Wogan ook al op toen hij 10 jaar geleden uiteindelijk Noorwegen 12 punten gaf:

Meest gelezen