© Image Source, all rights reserved.

"Holebi's maken nog steeds kans op agressie": Unia opende vorig jaar 84 dossiers

Holebi's lopen nog steeds risico op agressie in ons land. Dat zegt gelijkekansencentrum Unia, nu vandaag de Gay Pride door Brussel trekt. Vorig jaar werden er zo'n tachtig dossiers rond holebifobie geopend. Een lichte daling, maar niets om positief over te zijn, zo klinkt het. 

84 dossiers zijn er vorig jaar geopend bij Unia rond seksuele geaardheid. Dat zijn er iets minder dan vorig jaar, maar het aantal blijft wel in het gemiddelde liggen van de voorbije jaren. "We kunnen dus zeker niet over een trend spreken", zegt woordvoerder Bram Sebrechts van Unia aan VRT NWS.

Dertig procent van alle dossiers gaat over holebifobie in het dagdagelijkse leven: op straat, tussen buren of in familiale kring. Dat kan verbaal, maar ook fysiek geweld zijn. "Het buikgevoel vertaalt zich hier openlijk in een vorm van intolerantie en haat. Dat is een verontrustende vaststelling die haaks staat op de jarenlange erkenning van gelijkheid, denk maar aan het homohuwelijk of -adoptie."

We gaan ervan uit dat er nog meer gevallen van homofoob geweld zijn

De bewuste 84 dossiers zijn daarnaast wellicht maar het topje van de ijsberg. "Het is moeilijk om hier eenduidige conclusies te trekken", zegt Sebrechts. "Zo zou het kunnen dat er minder mensen bereid waren om iets te melden. We gaan er alleszins vanuit dat in realiteit holebi's het nog harder te verduren krijgen en dat er dus meer gevallen zijn van homofoob geweld. Unia zal pas tevreden zijn als er geen enkel dossier rond homofobie moet worden geopend."

De Gay Pride trekt deze namiddag door het centrum van Brussel, onder het motto #YourLocalPower. Op de stand van Unia kunnen voorbijgangers de beledigingen die zij al naar het hoofd kregen op een muur schrijven. 

Meest gelezen