Jan Van Looveren: "Op zijn sterfbed zei mijn vader dat ik een groot acteur moest worden, eindelijk had ik zijn zegen"

Een jeugdvriend beschrijft Jan Van Looveren als "een clown met een grote mond en een klein hartje". Zo toont Van Looveren zich ook tijdens zijn interview in "De rotonde" op Radio 2. Een speelvogel die toch stilstaat bij de zin van het leven.

"Het spijt me, ik ben doodziek. Ik heb 37,5 graden koorts. Voor een man is dat gelijk aan doodgaan (lacht)." Met een vrolijke noot en een voldoende dosis zelfrelativering begint Jan Van Looveren aan zijn interview. Tijdens het gesprek zal er nog veel gelachen worden, maar Van Looveren praat ook over zijn tegenslagen zoals de scheiding met zijn vrouw.

"Er is geen handleiding om gelukkig te zijn. Geluk moet je overkomen"

Jan Van Looveren kijkt tevreden terug op de loop van zijn leven. "Ik ben een zeer gelukkig man. Ik heb altijd al zeer bewust keuzes gemaakt. Sommige mensen maken rationele beslissingen, maar ik reageer met mijn emoties. Ik volg altijd mijn buikgevoel en meestal blijkt dat ook de juiste keuze." 

Ik volg altijd mijn buikgevoel en meestal blijkt dat ook de juiste keuze

De moeder van Van Looveren beschrijft hem als een eeuwige speelvogel. Altijd maar vertellen, altijd maar toneelspelen. Ook zijn vader beschreef hem ooit als een gelukskind. "Dat kan wel kloppen, ik heb altijd geprobeerd om het meeste uit mijn leven te halen. Natuurlijk heb ik wel spijt van bepaalde dingen, maar ik ben ervan overtuigd dat de dingen altijd met een reden gebeuren." "Ik heb geen reden om te klagen", vult hij nog aan. "Er is geen handleiding om gelukkig te zijn, dat moet je overkomen en ik heb zeker mijn deel gehad."

"Op zondag bakte ik meer dan 2.000 pistolets"

De meeste mensen kennen Jan Van Looveren vooral als "de Joerie" uit het sketchprogramma "Tragger Hippy", maar wat veel mensen niet weten is dat hij zijn carrière begon als bakker.

"Dat was een compromis met mijn vader. Hij zag acteren als een goede hobby, maar hij was ervan overtuigd dat je voor jezelf moet zorgen. Hij vond het belangrijk om zelfstandige te zijn zodat je van niemand afhankelijk bent."

"Mijn bakkerij had ik in een impuls gekocht, ik was toen 21 jaar. Ik was op een avond zwaar uitgeweest en een vriend had mij verteld dat een bakker zijn zaak verkocht. Die had van de ene op de andere dag beslist om te stoppen, dus ik was ervan overtuigd dat ik een goede prijs kon krijgen. Ik ben daar met een kater binnengestapt, heb de bakkerij goed bekeken en heb dan meteen het contract getekend."

"Even later kwam ik thuis binnen: "Vader, ik heb een bakkerij gekocht. Ik heb wel nog een voorschot van 500.000 frank (12.500 euro) van u nodig." Mijn vader was natuurlijk wel geschrokken, maar uiteindelijk had ik een goed draaiende bakkerij met 7 personeelsleden. Op zondag bakten wij meer dan 2.000 pistolets."

(Lees verder onder foto)

"Op een gegeven moment ben ik in slaap gevallen op mijn motor. Toen wist ik: dit moet stoppen"

"Aanvankelijk combineerde ik de bakkerij met mijn acteeropleiding en hier en daar een paar rolletjes in het theater. Ik sliep toen 4 à 5 uur per nacht. Op een gegeven moment was ik op mijn motor in slaap gevallen. Ik reed door een rood licht en knalde op een auto. Dat was een signaal van mijn lichaam dat het moest stoppen."

"Dat ik zo lang in de bakkerij heb gestaan heeft te maken met mijn vader. Ik wilde hem trots maken. Hij was een keer komen kijken toen ik "Eet mij" speelde bij Theater FroeFroe. Hij zei mij: "Jan je hebt dat goed gedaan, het was mooi, maar om hoe laat moet jij nu gaan bakken?" Hij bleef acteren als een hobby zien." 

"Op zijn sterfbed zei mijn vader dat ik er maar beter voor kon zorgen dat ik een groot acteur zou worden. Ik heb toen meteen de bakkerij verkocht en ben volop voor het acteren gegaan. Ik had eindelijk zijn zegen."

"Ik ben heel blij dat mijn ex-vrouw me heeft vergeven. Dat vind ik heel sterk van haar"

"Het einde van de bakkerij en het begin als acteur was een heel moeilijke periode. Op mijn 23e ben ik getrouwd met mijn ex-vrouw. Zij zag dat volop zitten om samen met mij voor de bakkerij te gaan."

"Toen ik mijn rolletje had in "Windkracht 10", vonden de mensen dat heel fijn dat hun bakker op tv kwam. Mijn ex-vrouw was daar niet zo gelukkig mee. Zij had getekend om te trouwen met een bakker, niet met een acteur. Dat zorgde ervoor dat we steeds verder uit elkaar groeiden."

Mijn ex-vrouw was getrouwd met een bakker, niet met een acteur

"Ondertussen leerde ik Els, mijn huidige vriendin, kennen bij de acteeropleiding. Bij haar kon ik mijn passie delen, dat kon ik thuis niet. Een jaar lang ben ik met twee vrouwen geweest. Daar heb ik nu erg veel spijt van, dat gaat gewoon niet. Je kan verliefdheid niet tegenhouden, maar als het nu nog eens zou gebeuren zou ik het meteen zeggen. Ik heb onnodig veel leed veroorzaakt."

"Ondertussen heeft mijn ex-vrouw me wel vergeven voor die periode. Dat vind ik heel sterk van haar en daar ben ik haar ook heel erg dankbaar voor. Gelukkig hebben we nooit gevochten over onze dochter."

"Van je kinderen krijg je een onvoorwaardelijke liefde die je nergens anders kan vinden"

"Kinderen krijgen met Els was niet zo vanzelfsprekend. Ik had natuurlijk al een dochter van 11 jaar. Ik zag daar enorm tegenop, weer in de pampers, thuisblijven voor de kinderen. Na de dood van mijn vader was ik eindelijk volop voor mijn acteercarrière aan het gaan en ik wilde dat niet weer opgeven."

"Nu ben ik uiteraard dolgelukkig met mijn drie dochters. Onvoorwaardelijke liefde is zo zeldzaam en je vindt dat volgens mij alleen maar bij je kinderen. Die band is onbeschrijflijk. Ik heb ook het geluk dat mijn oudste dochter de kinderen van Els simpelweg als haar twee zussen ziet. Ik had dat ook goed gezien, eerst een dochter krijgen bij een andere vrouw en wachten tot zij oud genoeg was. Dan had ik meteen een gratis babysit (lacht)."

"Ik zou graag nog een film maken met George Clooney en Brad Pitt"

Gevraagd over zijn blik op de toekomst antwoordt Van Looveren dat hij graag een film met George Clooney en Brad Pitt zou maken. "Maar dat zie ik niet echt gebeuren (lacht). Ik weet dat er op elke acteur een houdbaarheidsdatum staat en ik ben daar nu al mee bezig. Ik denk dat ik misschien wel weer een klein bakkerijtje zou willen openen. Dan is de cirkel rond."

Een "doodzieke" Jan Van Looveren

Herbeluister

Wie meer wil weten over Van Looverens acteercarrière, de relatie met zijn vader of over zijn succes als "de Joerie" kan hieronder de aflevering van "De rotonde" beluisteren (in twee delen):

Meest gelezen