Videospeler inladen...

Joodse bewoners Westelijke Jordaanoever: "Wij worden zeker deel van Israël"

Nu de VS Jeruzalem hebben erkend als hoofdstad van Israël en hun ambassade daar hebben geopend, is het de vraag welke nieuwe stappen de regering-Netanyahu nog zal durven te zetten.  De annexatie van de joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zou zo'n stap kunnen zijn. In de nederzetting Eli hopen ze daar sterk op, zoals we ter plaatse hoorden van de burgemeester en van Shai Zandberg, een inwoner van Belgische herkomst.

 

De Westelijke Jordaanoever is Palestijns gebied met een Palestijns bestuur. Niettemin liggen er meer dan 200 joodse nederzettingen verspreid over het gebied. 133 daarvan zijn officieel erkend door de Israëlische regering, de rest zijn zogenaamde 'illegale' nederzettingen of outposts. Die laatste zijn oorspronkelijk opgezet als kampementen, zonder de zegen van de Israëlische overheid, al krijgen ook die nederzettingen vaak nog overheidssteun. In elk geval zorgt het Israëlische leger voor de bescherming en beveiliging van alle settlements. Daartoe behoudt het ook de controle over een netwerk aan toegangswegen.  

Op de Westelijke Jordaanoever leven bijna 400.000 joodse Israëlis in de settlements. Ze worden ook wel 'kolonisten' genoemd. Velen van hen (maar niet allemaal) verantwoorden en motiveren die bewoning van Palestijns gebied op basis van religieuze argumenten: ook in de Bijbel werden die gebieden bewoond door joden. Zij noemen de Westbank trouwens 'Judea en Samaria'. Religieus gemotiveerde kolonisten zien zichzelf als deel van een goddelijk plan. De erkenning van Jeruzalem als hoofdstad geeft hen nieuwe hoop dat Israël nu spoedig hun settlements en omliggende gebieden bij de Israëlische staat zal laten aansluiten. 

In de praktijk vallen de settlers al onder de Israëlische burgerlijke jurisdictie en hebben ze stemrecht in de Israëlische verkliezingen. Ze vormen een machtig kiezersblok. De partij Bayit Yehudi is uitgegroeid tot hun belangrijkste politieke spreekbuis en maakt deel uit van de regeringscoalitie. Ook Likoed, de partij van premier Netanyahu, hengelt naar de stemmen van de kolonisten. Daarom is het niet ondenkbaar dat de regering hun wensen geleidelijk, gedeeltelijk of stap voor stap zal proberen te realiseren. 

 

Meest gelezen