Minder schietingen bij huwelijken maar West-Vlaanderen toch nog koploper

Net voor je trouwt een schieting doen, West-Vlamingen blijven eraan vasthouden. Maar uit een rondvraag van Radio 2 West-Vlaanderen blijkt toch dat het gebruik meer en meer afneemt. Daar zijn verschillende redenen voor.

Schietingen of vreugdeschoten, het is een traditie om een huwelijk aan te kondigen. Opvallend is dat West-Vlaanderen de enige provincie is waar koppels die gaan trouwen nog regelmatig schietingen doen.

Bij zo'n schieting worden kaliumchloraat en zwavel gemengd tot een explosief poeder. Dat wordt in een vijzelorgel gedaan. Door op de stampers te slaan met een hamer krijg je een luide knal.

Lawaaioverlast

Die knallen zijn heel luid. Heel wat gemeenten leggen daarom ook beperkingen op in het aantal schoten en de duur van de schietingen.

Tegen ten laatste 22 uur moet het in alle gemeenten ook gedaan zijn met het afvuren van de schoten. 

schieting

Daling

Uit een rondvraag bij alle West-Vlaamse gemeenten blijkt dat er in vergelijking met 10 jaar geleden minder schietingen zijn. In Heuvelland bijvoorbeeld is de daling het grootst: van 18 naar 4 in 10 jaar tijd.

In Tielt waren er 10 jaar geleden nog 17 schietingen. Vorig jaar waren dat er maar 4. Ook in Staden dalen de schietingen met meer dan de helft. In Pittem was er vorig jaar zelfs geen enkele schieting. 

Minder huwelijken

Ergens is het logisch dat er minder schietingen zijn. In vergelijking met tien jaar geleden zijn er ook minder huwelijken. Maar in Waregem is dat niet het geval. Daar daalt het aantal schietingen van 26 in 2008 naar 10 vorig jaar.

Maar er waren vorig jaar ook wel 50 huwelijken meer dan tien jaar geleden. Er zijn dus ook nog andere oorzaken voor de daling. Eén van die andere oorzaken is dat koppels sneller het huis uit gaan. Steeds meer mensen gaan eerst samenwonen voor ze gaan trouwen. De traditie van een schieting in het ouderlijke huis verdwijnt daardoor een beetje.

Gevaarlijk

Schietingen worden ook vaker afgeraden omdat ze te gevaarlijk zouden zijn. In Zedelgem bijvoorbeeld gebeurde er enkele jaren geleden een zwaar ongeluk bij zo'n schieting. De gemeente heeft toen beslist om schietingen niet meer toe te staan. 

Ook in verschillende andere gemeenten is het verboden om vreugdeschoten af te vuren. Ook in bijvoorbeeld Bredene, Blankenberge en Wevelgem mag het niet meer. 

Meest gelezen