Nieuw preventief medicijn tegen migraine komt in VS op de markt

De eerste preventieve behandeling tegen migraine zal in de VS binnenkort beschikbaar zijn. De Food and Drug Administration heeft er de productie van het medicijn goedgekeurd. Het gaat om een maandelijkse injectie met antilichamen die het eiwit CGRP in de hersenen blokkeren. 

Het medicijn Aimovig is een maandelijkse injectie die door de patiënt moet toegediend worden met een instrument dat lijkt op een insulinepen. Bepaalde antilichamen worden in de huid ingespoten die het eiwit CGRP (calcitonin gene-related peptide) in de hersenen blokkeren. CGRP is verantwoordelijk voor de pijn en de gevoeligheid aan licht en geluid bij migraineaanvallen. Het nieuwe medicijn beidt patiënten een optie om het aantal dagen migraine te beperken.  Het gaat wel om een dure behandeling. 

Migraine is meer dan gewoon hoofdpijn. Een aanval kan heftig zijn en gaat soms gepaard met misselijkheid en overgevoeligheid aan licht en geluid. Eén op de 10 Belgen zou af en toe tot regelmatig last hebben van migraine. Ongeveer een derde van de migrainelijders zou een aanval ook kunnen voorspellen. Migraine is een aandoening in delen van de hersenen en komt tot 3 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Aimovig is ontwikkeld door Amgen en Novartis en heeft gisteren de goedkeuring gekregen van de Food and Drug Administration. Drie andere bedrijven (Lilly, Teva en Alder) zitten ook in de laatste ontwikkelingsfase of wachten op de goedkeuring van de Food and Drug Administration.

"Medicijn met grote impact"

"Dit medicijn zal een grote impact hebben", zegt neuroloog en migrainespecialist Amaal Starling uit Phoenix in The New York Times. "Dit is een geweldige tijd voor mijn migrainepatiënten en voor alle neurologen die migrainepatiënten behandelen." 

Tot nu was er enkel medicatie die de aanvallen minder intens maakte, maar er was geen enkele preventieve behandeling. De medicatie was ook ontwikkeld om andere aandoeningen te bestrijden, zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk. Ze was niet altijd efficiënt, werkte enkel tijdelijk en had vaak veel onaangename neveneffecten. 

De proefpersonen voor het nieuwe medicijn signaleerden echter niet meer bijwerkingen dan de proefpersonen die een placebo namen. Ook gaven ze aan dat ze gemiddeld een of twee dagen minder last hadden van migraine dan daarvoor. "Op dit moment ziet de nieuwe medicatie er fantastisch uit", zegt professor in de neurologie Stewart J. Tepper. "Dit zal de manier waarop we migraine behandelen helemaal veranderen. "

Meest gelezen