Onderzoek moet uitwijzen of chauffeur in Kortenberg epilepsieaanval kreeg

Verder onderzoek moet uitwijzen of het dodelijke verkeersongeval in Kortenberg te wijten was aan een epilepsieaanval van de vrachtwagenchauffeur. Dat heeft Kathleen Stinckens van de politierechtbank in Leuven vrijdag bevestigd. "Bepaalde onderzoeksdaden werden al verricht. Maar verder onderzoek dringt zich op, onder meer medisch", zegt politierechter Kathleen Stinckens. De politierechtbank van Leuven verlengde vandaag de intrekking van het rijbewijs van de vrachtwagenchauffeur die het dodelijke ongeval op 4 mei veroorzaakte met drie maanden.

"Verder onderzoek moet uitwijzen of het ongeval eventueel te wijten is aan een epilepsieaanval. De betrokken chauffeur kreeg 25 jaar geleden een eerste epilepsieaanval. Zijn laatste dateert inmiddels al van tien jaar geleden. Een epilepsieaanval is maar een van de pistes", stelt Stinckens.

Volgens de wetsdokter kan een nieuwe aanval op 4 mei niet uitgesloten worden. De raadsman van de trucker sprak daarover zijn twijfels uit, op basis van een uitgevoerde scan. Maar een neuroloog verzocht om verder onderzoek. De 53-jarige trucker ligt nog altijd in het ziekenhuis. Hij verloor twee weken geleden omstreeks 10.15 uur op de Leuvensesteenweg de controle over zijn voertuig dat een graafmachine vervoerde. De vrachtwagen begon te zwalpen en raakte aan beide zijden van de drukke weg voetgangers en voertuigen. Het voertuig kwam tot stilstand in de voorgevel van een ING-bankkantoor.

Bij het ongeval is een meisje van 2 jaar om het leven gekomen. Zij liep op het voetpad aan de hand van haar vader, die zware verwondingen opliep. Nog zes andere personen raakten gewond. De politierechtbank oordeelde dat "in het kader van de verkeersveiligheid maar ook in het belang van de bestuurder zelf eerst moet worden uitgemaakt of de bestuurder al dan niet medisch rijgeschikt is alvorens hij opnieuw tot het verkeer kan worden toegelaten".

De strafrechtelijke behandeling van het ongeval zal plaatsvinden voor de politierechtbank van Leuven. De aanvang van het proces kan nog een hele tijd op zich laten wachten.

Meest gelezen