Videospeler inladen...

Onenigheid binnen federale regering over studie naar kosten van migratie: "Deze studie is er al"

CD&V-vicepremier Kris Peeters noemt het "verwonderlijk" dat zijn N-VA-collega's Theo Francken en Johan Van Overtveldt laten berekenen hoeveel migratie kost aan onze samenleving. "Ik was niet op de hoogte dat deze studie gevraagd was. Ik vind het verwonderlijk omdat de nationale bank dit al berekend heeft in 2016."

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) kondigde vanmorgen aan dat hij samen met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan de Nationale Bank heeft gevraagd om te berekenen wat migratie kost aan de samenleving.

CD&V-vicepremier Kris Peeters heeft kritiek op die vraag. "De Nationale Bank heeft dit al berekend in 2016", zegt Peeters. "Ook de Hoge Raad voor Werkgelegenheid is al met dergelijke studie bezig. Waarom vraag je een bijkomende studie als er al studies zijn gemaakt?" 

Uit de studie van de Nationale Bank in 2016 kwam als resultaat dat de vluchtelingencrisis van 2015 "een gecumuleerd effect op het bbp van +0,17%" heeft, een licht positief resultaat dus.

"Weten is meten, ik heb geen probleem met een studie. Maar de resultaten zijn er al." Op de vraag of N-VA de studie voor electorale doeleinden wil gebruiken antwoordt Peeters: "Ik hoop van niet".

(Lees verder onder de video.)

Videospeler inladen...

Updaten

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ziet geen graten in de studie. "Er zijn verschillende studies die af en toe een update krijgen. Er is niets mis met actuele gegevens in zo'n belangrijk onderwerp."

Eerder had ook CD&V-voorzitter Wouter Beke zich al kritisch uitgelaten over een dergelijke studie. "Ga je dan ook berekenen wat de kostprijs van iemand in een rolstoel is?", klonk het daar.

"Ik ben opgeleid aan de VUB", repliceert Jambon. "Daar gingen we voor vrij onderzoek. Alles moet bekeken en bestudeerd kunnen worden. Zeker dus een belangrijk maatschappelijk fenomeen als asiel en migratie."

(Lees verder onder de video.)

Videospeler inladen...

"Positief voor samenleving"

Open VLD-vicepremier Alexander De Croo ziet ook geen graten in de studie. "Een studie kan altijd", reageert De Croo. "Alle studies internationaal tonen aan dat als je migratie goed organiseert, dit positief is voor de samenleving. Dat zal nu ook het geval zijn, maar je moet het natuurlijk wel goed organiseren. Ik ben niet tegen cijfers, maar er bestaan wel al veel cijfers."

Meest gelezen