Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Politie ontdekt honderden exclusieve handtassen, juwelen en cash geld bij Maleisische ex-premier

Tijdens huiszoekingen in verschillende woningen en kantoren van de Maleisische ex-premier Najib Razak heeft de politie luxegoederen, juwelen en cash geld in beslag genomen. Die zaten verstopt in designerhandtassen en koffers. De politicus wordt al een tijdlang beschuldigd van corruptie. 

Politieagenten hadden meerdere winkelkarren nodig om de 284 designerhandtassen en 72 luxekoffers uit de verschillende woningen van de voormalige Maleisische premier te verwijderen.  In de handtassen en koffers trof de politie niet alleen juwelen aan, maar ook cash geld in verschillende munteenheden, waaronder Amerikaanse dollars.

Exclusieve smaak

De uitgebreide handtassencollectie telde meerdere exemplaren van de Birkin-tas van Hermès. Blijkbaar was de echtgenote van de ex-premier verslingerd aan dit model waarvoor liefhebbers,  afhankelijk van materiaal en formaat, tussen de 10.000 en 200.000 euro moeten ophoesten.

De voormalige first lady had van haar man ook een duizelingwekkend halssnoer gekregen met roze diamanten. Prijskaartje: 20 miljoen euro. Het cadeau zou betaald zijn met geld afkomstig uit een staatsfonds. De Maleisische ex-premier zou honderden miljoenen dollars uit dat fonds hebben laten stelen en witwassen. 

Exit Najib Razak

Op 9 mei verloor Najib Razak nog onverwacht de verkiezingen van de 92-jarige ex-premier Mahathir Mohamad. Die maakte na een afwezigheid van 15 jaar een geslaagde comeback. Mahathir Mohamad brak vorig jaar met zijn partij -de  UMNO (United Malays National Organisation)- en premier Najib Razak omwille van een groot corruptieschandaal.  Zijn verrassende winst maakte een einde aan 61 jaar onafgebroken bewind van de UMNO. 

Najib wordt al sinds 2015 beschuldigd van corruptie, maar ontkent dat hij geld in eigen zak gestoken heeft. De ex-premier mag het land voorlopig niet uit. Er hangt hemt een rechtszaak boven het hoofd voor corruptie. De huiszoekingen die de politie de laatste dagen uitvoerde houden verband met het onderzoek naar het corruptieschandaal. 

Meest gelezen