Premier Aruba bekritiseert Nederlandse houding tegenover Venezolaanse vluchtelingenstroom

De Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes hekelt de Nederlandse houding tegenover de Venezolaanse vluchtelingenstroom richting het eiland. In een gesprek met NRC Handelsblad noemt ze Nederland “te onverschillig en irritant”. Momenteel bevinden zich zo’n 5.000 Venezolaanse vluchtelingen op het ABC-eiland. Dit aantal zal waarschijnlijk nog stijgen na de verkiezingen in Venezuela aanstaande zondag. 

"Twee gezichten" van Nederlandse regering

Aruba maakt deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden en ligt op zo’n 40 kilometer van de Venezolaanse kust. Premier Wever-Croes hekelt de Nederlandse houding tegenover de Venezolaanse vluchtelingenstroom richting de ABC-eilanden, waarnaast Aruba ook Bonaire en Curaçao toebehoren. Wever-Croes bekritiseert Nederland “te onverschillig en irritant” te zijn en zegt dat Nederland onvoldoende wil helpen met de opvang van de vluchtelingen. “"Nederland wil daaraan niet meehelpen, aan alles hangt een prijskaartje. Alleen van het ministerie van Defensie krijgen we hulp bij de logistiek", aldus Wever-Croes.

Aan alles hangt een prijskaartje

Daarnaast uit de premier ook kritiek op de "twee gezichten" van de Nederlandse regering. Aan de ene kant steunt Nederland de Europese sancties tegen de regering van Venezolaans president Nicolás Maduro, maar aan de andere kant bracht Nederlands minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok een bezoek aan de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Wever-Croes ontving naar eigen zeggen ook een uitnodiging. “Ik was ook uitgenodigd voor die bijeenkomst in Caracas maar ik ben niet gegaan, ik doe niet mee aan een show.”

Venezolaanse vluchtelingencrisis

Sinds 2015 kampt Venezuela met een humanitaire, politieke en economische crisis. Duizenden Venezolanen vluchten naar de nabijgelegen eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao. Ze maken de overtocht met het vliegtuig of steken in gammele bootjes de Caribische Zee over. Momenteel bevinden zich op Aruba naar schatting 5.000 Venezolaanse illegalen.

Premier Wever-Croes vreest na dit weekend een massale toestroom van vluchtelingen, naar aanleiding van de Venezolaanse presidentsverkiezingen komende zondag. Veel mensen vragen zich af of de verkiezingen op een eerlijke manier zullen verlopen. Aruba is momenteel bezig met de opstelling van een opvangkamp waar plaats is voor zo’n 500 vluchtelingen. Op Curaçao verblijven momenteel 6.000 Venezolanen. Daar is door de bevolking gepleit voor een humaner beleid, waar Wever-Croes ook naar streeft.

Maduro had begin dit jaar de grenzen met de ABC-eilanden gesloten. De eilanden zouden te weinig ondernemen tegen de smokkel van drugs, wapens, goud, koper en andere grondstoffen uit Venezuela. Na het bezoek van Blok werd de blokkade echter opgeheven.

Meest gelezen