Videospeler inladen...

Roken in de auto in aanwezigheid van kinderen wordt verboden

Het is voortaan verboden te roken in de auto in het bijzijn van kinderen tot 16 jaar. Dat heeft de Vlaamse regering beslist.

"Roken in de auto veroorzaakt tot 25 keer hogere concentraties aan kankerverwekkende stoffen dan roken in huis", zegt minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). "Een autoraampje openzetten volstaat absoluut niet om die stoffen te verwijderen. Meeroken is ongezond voor iedereen, maar kinderen zijn extra gevoelig. Ze ademen sneller en hun immuunsysteem, longen en luchtwegen zijn nog volop in ontwikkeling.”

“In de medische wetenschap heerst een ruime consensus over het feit dat meeroken kinderen vatbaarder maakt voor long- en hersenvliesontstekingen, chronische bronchitis, en oorontstekingen", zegt Vlaams minister van Gezondheid Jo Vandeurzen (CD&V). "Het verergert astma en verhoogt ook het risico om later kanker en hart- en vaatziekten te ontwikkelen."

Met het rookverbod volgt Vlaanderen het voorbeeld van een reeks andere landen. Ook in Wallonië is  er een akkoord om het rookverbod in te voeren. Het verbod geldt voor tabak, producten op basis van tabak en elektronische sigaretten. Wie betrapt word riskeert een boete tot 1.000 euro.

Politievakbond: "We zullen mensen op heterdaad moeten betrappen"

Politievakbond NSPV is tevreden met de wetswijziging, maar vraagt zich af hoe dit nu concreet gecontroleerd moet worden. "Het gaat om een bewustmaking: roken in een kleine ruimte met kinderen bij doe je niet," zegt Carlo Medo van NSPV. "Maar hoe ga je dit sanctioneren?  Je moet iemand op heterdaad betrappen achter het stuur terwijl hij rookt. Bij mijn weten bestaan er nog systemen om dit op een automatische manier vast te stellen." 

Kom op tegen Kanker tevreden over het rookverbod

Videospeler inladen...

Meest gelezen