"Unieke vondst" van "stenen penissen" blijkt onderdeel van kunstproject

De stenen fallussen die een kunstenaar naar eigen zeggen gevonden heeft in de citadel van Diest zijn een onderdeel van een kunstproject. Dat bevestigen verschillende bronnen aan VRT NWS. De kunstenaar zelf zegt dat er "binnenkort" meer duidelijkheid komt.

Het was een behoorlijk opmerkelijk verhaal. Kunstenaar Joeri Minnart uit Tienen was afgelopen week op de Citadel van Diest zijn project voor de kunstroute van de Bezetting aan het voorbereiden. Toen hij een put aan het graven was, botste hij naar eigen zeggen op een houten kistje met daarin een tiental afgehakte mannelijke geslachtsdelen van standbeelden. Mooie timing en dus zou de man ze meteen tonen op de bewuste kunstroute. 

Hij liet de penissen - die volgens hem een afmeting van 6 tot 10 centimeter hebben - ook zien op de regionale zender ROB TV. "We hebben ze wel wat moeten opkuisen want ze zagen er niet fris meer uit. Maar het zijn wel mooie stukken", zei hij vanochtend aan Radio 2 Vlaams-Brabant. 

Opmerkelijke vondst

Een opmerkelijke vondst, zo leek het wel. Maar zowel bij het Onroerend Erfgoeddepot Vlaams-Brabant als bij het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid had niemand vandaag al over de vondst gehoord.  Opnieuw opmerkelijk, aangezien vondsten meteen moeten worden gemeld bij het Agentschap. Ze tonen vooraleer er een onderzoek plaatsvindt, mag al helemaal niet. 

"Dat is het eerste wat ik daarvan hoor", zegt de kunstenaar later op de dag in een reactie aan VRT NWS. Hij belooft het maandag te doen. Maandag, net ná het openingsweekend van de kunstroute. Of dat niet opmerkelijk is? Daar wil de man niet veel over kwijt. "Maar ik heb ze alleszins niet zelf onder de grond gestoken." De man zelf belooft "heel snel" met meer uitleg te komen. 

Kunstproject

Verschillende bronnen bevestigen ondertussen dat het hier gaat om een onderdeel van het kunstproject en dat het dus niet gaat om een "opmerkelijke vondst". 

Momenteel lijkt het er nog steeds op dat de penissen tentoongesteld zullen worden tijdens de kunstroute. De Bezetting start dit weekend en loopt tot 17 juni.


Meest gelezen