Van Overtveldt laat onderzoeken hoeveel migratie kost: "Migratiedebat objectiveren"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft aan de Nationale Bank gevraagd om te onderzoeken hoeveel migratie kost aan onze samenleving. "Het is een thema dat heel wat discussie uitlokt", zegt Van Overtveldt in "De ochtend" op Radio 1. "Ik denk dat er een grote behoefte is om objectivering in deze discussie te krijgen."

Er bestaan al verschillende studies naar de kost van migratie, onder meer ondersteund door het internationaal monetair fonds IMF. Professor Internationale Economie aan de Universiteit Gent Ilse Ruyssen verklaarde eerder al op basis van die studies dat "de opbrengst voor de meeste bestemmingslanden netto positief is".

"Maar dat zijn voornamelijk internationale studies", aldus Van Overtveldt. "België heeft een heel specifieke staatsstructuur. Het is dus zinvol dat we aan een eerbiedwaardige instelling als de Nationale Bank de vraag stellen om in detail verschillende aspecten te bestuderen."

Die verschillende aspecten zijn onder meer migratie uit asiel, gezinshereniging of arbeidsmigratie. "Laat ons proberen om een aantal zaken waar voortdurend discussie over is, te objectiveren. Zodanig dat die emotionele discussie objectiever wordt. Niet alleen voor de publieke opinie, maar ook voor het beleid."

Kritiek

Uit CD&V-hoek kwam kritiek op die berekening. "We gaan toch geen prijs plakken op mensen?", klonk het. "Als we het hebben over de kost van de vergrijzing hoor ik niemand dit argument aandragen", aldus Van Overtveldt.

Beluister hier het volledige gesprek met minister Van Overtveldt in het Radio 1-programma "De ochtend":

Meest gelezen