Video player inladen...

Voormalig Russisch dubbelspion Sergej Skripal heeft ziekenhuis verlaten

De voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal (66) heeft het ziekenhuis verlaten. Hij en zijn dochter Julia werden op 4 maart 2018 vergiftigd met het zenuwgas Novitsjok. De twee werden bewusteloos op een bank in de Engelse stad Salisbury teruggevonden. Julia mocht het ziekenhuis al op 10 april verlaten.

Skripal en zijn dochter werden door een passerende arts en een verpleegster bewusteloos teruggevonden en overgebracht naar het Salisbury District Hospital. Daar werd vastgelegd dat ze vergiftigd waren met een kleine hoeveelheid van het dodelijke gifgas Novitsjok. Het gas werd teruggevonden op meerdere plekken die de twee hadden bezocht. De zaak werd als een groot incident behandeld. Naast Skripal en Julia, werd ook een politieagent, Nick Bailey, in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Hij was tijdens het onderzoek naar het huis van Skripal gestuurd. Bailey heeft ook al ziekenhuis verlaten. 

Groot-Brittannië beschuldigt Moskou van de vergiftiging van de Skripals. Het Kremlin ontkent. De aanslag zorgde voor een diplomatieke rel. Zowel Russische als Britse diplomaten werden uitgewezen. Londen laat ettelijke overlijdens van critici van het Kremlin en voormalige Russische spionnen in het land opnieuw onderzoeken.

Ook de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag boog zich over de poging tot moord op de Skripals. De organisatie liet bloedafnames van de slachtoffers analyseren in onafhankelijke laboratoria. De OPCW bevestigde nadien in een rapport de resultaten van de Britse experts. De OPCW deed echter geen uitspraken over vanwaar het gif afkomstig is en wie verantwoordelijk voor de aanslag is. 

Meest gelezen