Videospeler inladen...

Wat is Ebola? 4 vragen en antwoorden over de nieuwe uitbraak

De nieuwe uitbraak van het ebolavirus in Congo raakt niet onder controle. Er zijn alweer 11 nieuwe gevallen vastgesteld. Ebola is ook opgedoken in Mbàndaka, een stad met een miljoen inwoners, waardoor het virus zich sneller kan verspreiden. Maar wat is ebola? Vier vragen, vier antwoorden.

Wat is ebola?

Ebola is een virus, dat koorts en interne bloedingen veroorzaakt.  Het is erg dodelijk, minstens de helft van de patiënten overlijdt.  Ebola wordt overgedragen door lichaamsvocht: bloed, speeksel, diarree.... Waarschijnlijk zijn dieren de drager van het virus, en er is steeds meer bewijs in de richting van vleermuizen. Mensen raken besmet door vleermuizen te eten, en gaan dan elkaar besmetten.

Hoe erg is deze uitbraak?

Er zijn in Congo wel vaker uitbraken, maar vaak in de brousse. Ver afgelegen, met weinig inwoners, waardoor het aantal doden meestal beperkt is. Nu is de ziekte ook opgedoken in de stad Mbàndaka. Dat doet denken aan de epidemie van 2014 in West-Afrika.  Ebola is daar toen ook tot in de steden geraakt. En die epidemie heeft veel langer geduurd: bijna twee jaar. Met meer dan tienduizend doden tot gevolg.

Bestaat er een kans dat het overwaait naar andere regio's, en ook naar Europa?

Die kans is zo goed als onbestaande.  Ebola is besmettelijk via lichaamsvocht, niet via de lucht. Het is veel minder besmettelijk dan griep. Bij de grote uitbraak in 2014 zijn ook veiligheidsmaatregelen genomen aan luchthavens. Iedereen werd gecontroleerd bij het op- én afstappen van een vliegtuig uit de getroffen regio. In de VS heeft toen één man ebola gekregen, na een bezoek aan West-Afrika.

Hoe is het de vorige keer gelopen?

Het heeft erg lang gedurd in 2014 voor de epidemie onder controle was.  Dat is uiteindelijk toch gelukt, door strikte veiligheidsvoorschriften bij de behandeling en begrafenis van slachtoffers. Op het einde van de epidemie is ook een vaccin ontwikkeld, waarbij men overgegaan is tot ringvaccinatie. Iedereen die mogelijk in contact is gekomen met patiënten werd gevaccineerd, in een ring rond het slachtoffer. En dat bleek erg efficiënt. Het vaccin bood 100% bescherming.

Videospeler inladen...

Meest gelezen