Videospeler inladen...

Windsor wordt zwaar beveiligde vesting: draconische veiligheidsmaatregelen

Voor het huwelijk van Harry en Meghan morgen zijn uitgebreide veiligheidsmaatregelen van kracht die naar schatting 30 miljoen pond, 35 miljoen euro, zullen kosten. Wie vanaf vanavond het Engelse stadje binnen wil, mag zich aan zware controles verwachten.  

Het is nu al op de koppen lopen in de smalle straatjes van Windsor. Waar gisteren veelal fanatiekelingen en journalisten waren afgezakt naar de thuisstad van de Britse koninklijke familie, lijkt vandaag de grote massa al de weg te hebben gevonden. De veiligheidsmaatregelen zijn ook al merkbaar strenger.

Her en der zijn politie- en veiligheidsdiensten te zien. Gaande van de klassieke oer-Britse Bobbies, over bewapende politie-inspecteurs tot tot de tanden bewapende speciale interventie-eenheden. Zowat elke afdeling van de politie is aanwezig: ook speurhonden, politie te paard, agenten met de fiets en gemotoriseerde politie. Alles samen zouden zo’n 5.000 agenten op de been zijn. De totale kostprijs wordt door de Britse media geraamd op ruim 30 miljoen pond, omgerekend zo’n 35 miljoen euro.

De invalswegen rond het kasteel zijn afgezet met grote blokken beton of plastic. In het midden is telkens een slagboom om patrouilles door te laten. Voorlopig staan deze slagbomen nog open, maar vanavond om 22 uur komt daar op de meeste plaatsen verandering in. Dan gaat de stad grotendeels op slot. Om 6 uur morgenvroeg sluiten ook de overige straten. Wie dan nog in Windsor wil zijn, moet dat te voet doen, en mag zich aan luchthavenachtige controles verwachten.

Over luchthavens gesproken. Het luchtruim boven Windsor wordt gesloten tijdens de dienst morgen. Niet evident, want zo goed als in de achtertuin van het kasteel ligt ‘s werelds drukste luchthaven Heathrow. Vliegtuigen vliegen hier nu nog af en aan.

Videospeler inladen...

Meest gelezen