Provincie Antwerpen

Zin in kermis of fietstocht? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Sinksen boven

Tijdens Pinksteren (of Sinksen) herdenken christenen het begin van de christelijke kerk, 49 dagen na Pasen. Al zal weinig volk op de Antwerpse Sinksenfoor aan dat moment terugdenken wanneer de jaarlijkse kermis straks opent. Nog tot zondag 24 juni kunt u er elke dag schieten, bibberen of smoutebollen eten.

Niet alleen in Antwerpen, maar in heel Vlaanderen worden dit pinksterweekend kermissen en rommelmarkten georganiseerd. Zo zijn er Straatfeesten in Kalmthout. In Kortrijk is Sinksen Kortrijk gisteravond al gestart.

Tuin aan zee

De Kust verwacht naar eigen zeggen 350.000 toeristen dit pinksterweekend, dus u bent gewaarschuwd voor de mogelijke drukte. Wie het strand achter zich wil laten kan in Knokke-Heist 13 privétuinen bezoeken, waar nog tot maandag enkele honderden kunstwerken staan opgesteld. Wij staan niet in voor de kwaliteit van deze "tentuinstelling", maar fietsen of wandelen aan zee is altijd een aanrader.

Circus in Leuven

Circus is al lang niet meer enkel te zien in een tent met zaagsel op de grond, en ook de wilde dieren zijn al een tijdje vrijgelaten. Het circus van vandaag én morgen, dat toont CIRKL nog tot zondag in Leuven. Het jaarlijkse circusfestival palmt de omgeving van het Sluispark in. U kunt er heel wat (vaak gratis) voorstellingen bijwonen en er zijn workshops.

Ook de Palestinian Circus School treedt dit weekend op in Leuven, maar die voorstelling is al uitverkocht. Hun verhaal kunt u herbekijken in het artikel hiernaast.

Fietsen langs forten

De stevig uitgebouwde fortengordel rond Antwerpen kon de Duitse soldaten niet lang tegenhouden tijdens de Wereldoorlogen, maar anno 2018 blijven het opgemerkte monumenten. Zondag kunt u 24 forten en 3 zogenoemde schansen bezoeken, precies 100 jaar na de Eerste Wereldoorlog. Er zijn verschillende fietsroutes uitgestippeld om het u extra makkelijk te maken. Prettig weekend!  

Provincie Antwerpen

Meest gelezen