Videospeler inladen...

"Puerta sin Colores": Venezuela op zoek naar een uitweg uit de crisis

Venezuela, al jaren een land van twee gezichten. Van "chavismo" en oppositie. Van links en rechts. Een land waarvan ik ben gaan houden en wat me zorgen baart. Waar gaat dit naartoe?

Vanavond start een nieuwe reeks van "Vranckx & de Nomaden" op Canvas. Drie weken na elkaar trekken jonge reporters de wijde wereld in. In "Puerta sin Colores" trekt Marianne Cap vanavond samen met reporter Roel Nollet naar Venezuela. Ze werkte er een tijd in een tehuis voor jongens met een moeilijke thuissituatie. Vier jaar later keert ze terug. Het land gaat door een diepe crisis en morgen zijn er verkiezingen. Marianne wil weten hoe het de jongens van toen vergaat. Ze gaat op zoek, maar met een klein hartje.

"Ik blijf hier tot Maduro ontslag neemt"

Vier jaar geleden was ik voor de eerste keer in Venezuela. Ik werkte er met jongens in een moeilijke thuissituatie in Mérida, een stad in het Andesgebergte. Samen met hen maakte ik de sociaal-artistieke documentaire "La Puerta", "De deur".

In dat jaar, 2014, braken de eerste protesten uit tegen het regime van Nicolas Maduro, de opvolger van president Hugo Chavez. Duizenden mensen kwamen op straat. “Ik blijf hier tot Maduro ontslag neemt”, hoor ik een betoger nog zeggen. Maduro is nog steeds aan de macht.

Hier spreekt men niet slecht over Chavez

Opnieuw in België hoor ik hoe de situatie van kwaad naar erger gaat. Caracas, de hoofdstad, belandt op de eerste plaats van meest gevaarlijke steden ter wereld en basisproducten zoals melk, suiker en medicijnen zijn steeds moeilijker te vinden.

Ik vraag me af hoe het met de jongens uit de documentaire gaat. Hoe beleven zij de crisis? Ik besluit hen, samen met Roel Nollet van het Redhorse collectief en Irislis (Iris) A Cova waar ik toen ook mee samenwerkte, opnieuw op te zoeken.

Ondertussen is Chavez al vijf jaar dood, maar zijn geest waart nog overal rond. Bij aankomst op de luchthaven in Caracas worden we gewaarschuwd: “Hier spreekt men niet slecht over Chavez” is overal te lezen. Op elke hoek van de straat houdt zijn beeltenis ons nog in de gaten.

1 zak bloem voor een minimumloon

Cash geld blijkt bijna onmogelijk om te vinden en de inflatie is torenhoog. Vier jaar geleden kreeg je voor 1 euro 76 bolivar, de nationale munt. Nu is dat meer dan 885.000 bolivar! Het beetje geld dat ik van de eerste reis heb bijgehouden, is nu niks meer waard.

Het IMF schat dat de inflatie dit jaar zal oplopen tot minstens 14.000 procent. De prijzen van voedingsmiddelen stijgen elke dag. Wat je vandaag koopt, kan morgen twee keer zo duur zijn. Een grote zak bloem en wat eieren kosten algauw het minimumloon.

Het is een van de redenen dat miljoenen Venezolanen het land verlaten op zoek naar een betere toekomst in Colombia, Chili, Ecuador of Peru.

Presidentsverkiezingen

Morgen, op 20 mei, zijn er vervroegde presidentsverkiezingen in Venezuela. De mama van Iris is een hevige aanhangster van het regime. “Wat is er meer waard, een merkbril of het vaderland? Voor mij is het vaderland meer waard dan om het even welke overdaad”, zegt ze stellig. Ook in de volkse wijken in de hoofdstad horen we hetzelfde geluid. “Er is hier maar één partij, en dat is die van de revolutie. Al de rest zijn zuurpruimen.”

Mariza (foto) is een jonge vrouw met zes kinderen. Ze woont in de sloppenwijken van Caracas en is de regering minder genegen. “Het heeft geen zin dat ik ga stemmen, Maduro zal toch winnen. Want ook al zijn velen tegen het regime van Maduro, ze stemmen voor hem uit schrik dat ze anders hun uitkering of andere voordelen zullen verliezen.”

Dat is ook het verhaal van Carolina, de alleenstaande moeder van Antulio en Dylan, twee jongens met wie ik werkte. “Ik ben bang om mijn huis te verliezen,” zegt ze. “Dit huis heb ik van de overheid gekregen. Maar de crisis is nu zo onvoorspelbaar dat ik echt niet meer weet wat ik moet doen.”

Net als Mariza zijn velen ervan overtuigd dat de uitslag van morgen al vastligt. Sommigen vanuit hun rotsvaste geloof in het chavismo, anderen vanuit hun zekerheid dat de verkiezingen niet eerlijk zullen verlopen en de oppositie buitenspel is gezet.

Of Venezuela na zondag een uitweg zal vinden uit de crisis is maar zeer de vraag. Een crisis die door de reportage "Puerta sin Colores" een gezicht krijgt. 

Vranck & de Nomaden: "Puerta sin colores"

Bekijk hier een fragment uit "Puerta sin colores", de eerste reportage uit de nieuwe reeks van "Vranckx & de Nomaden". De volledige reportage kunt u vanavond bekijken op Canvas om 20.10 uur. Ook op zaterdag 26 mei en zondag 2 juni kunt u nieuwe Nomaden aan het werk zien in "Vranckx."

Videospeler inladen...

De Nomaden is een collectief van veelbelovende, jonge Vlaamse storytellers. De Vranckx-redactie begeleidt avonturiers en moderne ontdekkingsreizigers die hun verhalen met een groter publiek willen delen. Naast TV-reportages publiceren fotografen en bloggers hun content op de website van CanvasFacebook en Instagram

Meest gelezen