Videospeler inladen...

Pride Parade lokt 100.000 mensen naar Brussel

In Brussel is de 23e Pride Parade door de straten getrokken. Tientallen delegaties met in totaal 100.000 deelnemers namen deel aan de parade in de regenboogkleuren en strijden met het thema "Your local power" voor veiligheid voor lesbiennes, homo- en biseksuelen, transgenders ... in de eigen buurt. De wagen van de N-VA werd eventjes belaagd door enkelingen.

Met het centrale thema willen de organisatoren en deelnemers de maatregelen voor diversiteit en tolerantie voor de LGBTI+-gemeenschap op de agenda krijgen tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Een zeventigtal verenigingen en tientallen praalwagens hebben zich al feestend in gang gezet. Enkel de zon ontbrak op de afspraak, maar de sfeer zat er goed in bij de deelnemers en de vele aanwezige toeschouwers en politici.

Onder anderen premier Charles Michel (MR), Meyrem Almaci (Groen), Johan Van den Driessche (N-VA), Pascal Smet (sp.a), Sven Gatz (Open VLD), Philippe Close (PS), Marie Nagy (DéFI) en Bianca Debaets (CD&V) stapten mee in de stoet. De wagen van regeringspartij N-VA werd even belaagd door mensen die er spandoeken van probeerden af te rukken. De politie heeft 5 personen bestuurlijk aangehouden. De organisatie veroordeelt de aanval.

(lees verder onder foto)

De politici zijn zich bewust van het thema "Your local power". "Je merkt dat er naar ervaring en openheid toe nog werk aan de winkel is. Daarom pleit ik er ook voor dat elke gemeente een schepen van Gelijke Kansen zou aanduiden", stelt Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V).

De Pride Parade eindigt rond 17 uur na een stoet door de Brusselse binnenstad. Nadien kunnen het publiek en de LGBTQI+-gemeenschap nog tot middernacht feesten in de Pride Village op de Brusselse Kunstberg. Daar zijn doorlopend concerten en animaties. Volgens de officiële telling van de politie waren er 100.000 deelnemers.

VIDEO: Bekijk hieronder de reportage in "Het journaal".

Videospeler inladen...

Meest gelezen