Videospeler inladen...

Belgische film “Girl” wint Caméra d'Or in Cannes, Gouden Palm voor Japanse film "Shoplifters"

Op het filmfestival van Cannes heeft de Belgische film “Girl” de Caméra d’Or gewonnen, de prijs voor het beste regiedebuut. De Gouden Palm - de hoofdprijs op het festival - ging naar de Japanse film "Shoplifters" van Hirokazu Kore-eda.

"Girl" - van de Belgische regisseur Lukas Dhont - vertelt het waargebeurde verhaal van een tiener die geboren is als jongen en ballerina wil worden.

De Caméra d'Or is al de vierde bekroning voor de film op het prestigieuze filmfestival van Cannes. Eerder won de film al de prijs van filmcritici-organisatie Fipresci en de Queer Palm 2018, een bekroning voor films in Cannes die thema's als homoseksualiteit, biseksualiteit of transseksualiteit in de kijker zetten. En acteur Victor Polster kreeg de prijs voor de beste vertolking.

"De Caméra d'Or is de ultieme bekroning voor de jonge Gentse regisseur Lukas Dhont", zegt VRT-filmexpert Ward Verrijcken. "Wat een start van de internationale carrière van de film."

Het is van 1991 geleden dat een Belgische film de Caméra d'Or won, toen met "Toto le Héros", van Jaco Van Dormael. "Girl" komt bij ons in het najaar in de zalen.

AFP or licensors
AFP or licensors

Gouden Palm

De Gouden Palm - de hoofdprijs op het filmfestival - ging dit jaar naar de Japanse film "Shoplifters" van Hirokazu Kore-eda: het verhaal van een familie kruimeldieven in Tokio.

Spike Lee won de Grand Prix, de tweede prijs zeg maar, met de politiek gechargeerd film "BlacKkKlansman", over de Ku Klux Klan in de jaren zeventig. 

AFP or licensors

VIDEO: Hirokazu Kore-eda en Spike Lee wonnen de hoofdprijzen in Cannes. Bekijk hieronder de prijsuitreiking.

Videospeler inladen...

Meest gelezen