Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Boris Johnson op weg naar Argentinië om de "Falkland-plooien" glad te strijken

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson is vertrokken naar Argentinië voor een cruciaal bezoek. Johnson zal daar deelnemen aan een top van de G-20, maar zal ook een bloemenkrans leggen aan een monument voor de Argentijnse slachtoffers van de Falklandoorlog van 1982.

Het is pas het tweede bezoek van een Britse minister van Buitenlandse Zaken aan Argentinië sinds de Falklandoorlog en de relaties zijn nog altijd erg gespannen. Officieel is Boris Johnson in Argentinië omdat daar een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G-20 plaatsvindt. Dat zijn de 20 belangrijkste industrielanden.

Johnson zal echter ook een ontmoeting hebben met de Argentijnse president Mauricio Macri en hij zal er zelfs een bloemenkrans leggen aan een monument voor de Argentijnse gesneuvelden van de Falklandoorlog.

Veel toegeeflijkheid inzake de betwiste Falklandeilanden moeten de Argentijnen echter niet verwachten van Johnson. Sinds het aantreden van de conservatieve president Macri zijn de relaties tussen beide landen wat verbeterd, maar Argentinië zit nu in een nieuwe financiële crisis en heeft steun gevraagd van het Internationaal Muntfonds. Een betere relatie met het wereldomvattende financiële centrum Londen kan daarbij van pas komen.

Argentinië zit dus in een zwakkere positie en de Britten weten dat. Londen is overigens niet van plan om gelijk welk compromis na te streven over de Falklandeilanden, zeker niet nadat de inwoners daarvan enkele jaren geleden in een referendum zo goed als unaniem voor het Verenigd Koninkrijk hebben gekozen.

Zoeken naar kansen voor na de brexit

"Latijns-Amerika is een dynamisch deel van de wereld dat nauw samenwerkt met het Verenigd Koninkrijk inzake handel, veiligheid, wetenschap, infrastructuur, onderwijs en andere", zo zei minister Johnson voor zijn vertrek.

De Britse minister komt inderdaad ook polsen naar de mogelijkheden voor handelsakkoorden met Latijns-Amerikaanse landen met het oog op de nakende brexit. Zo zal Johnson na Argentinië ook Peru en Chili bezoeken.

Vooral dat laatste land is een erg belangrijk industrieland in Zuid-Amerika en Chili heeft ook een vrijhandelsakkoord gesloten met de Europese Unie. Het is belangrijk voor Groot-Brittannië om de voordelen daarvan te behouden na een brexit via een apart handelsakkoord.

Meest gelezen